Obama berömde Ahmeds klocka. Foto: Twitter/Youtube

14-årige Ahmed tog med hemmagjord klocka till skolan – arresterades

Publicerad

Teknikintresserade Ahmed Mohamed knåpade på 20 minuter ihop en klocka i sitt pojkrum. När han sedan tog med hemmabygget till skolan greps han av polisen och ständges av – klockan var ansågs vara för lik en bomb. Nu har sociala medier, med president Barack Obama i spetsen, slutit sig upp bakom den händige Texasynglingen.

Det var under måndagen som 14-årige Ahmed, från Irving i Texas, arresterades, misstänkt för att ha konstruerat en bomb. ”Bomben” var egentligen en klocka, och bestod av ett kretskort och en kraftkälla kopplat till en digital display. Ahmed hade tagit med sig klockan till skolan för att visa upp den för sin tekniklärare.

Teknikläraren varnade honom för att inte visa klockan för någon annan, eftersom ”den ser ut som en bomb”.

Handklovar och fem poliser

Engelskaläraren fick syn på klockan, och Ahmed eskorterades till rektorns kontor, där han förhördes av fem polismän. Sedan marscherades han ut ur skolan i handfängsel och togs till ungdomsfängelse för att man skulle kunna ta hans fingeravtryck.

– Jag tycker inte den ser ut som en bomb, men de förstod inte hur man kan bygga något sådant här om det inte är för att hota folk, säger Ahmed till Dallas Morning News.

”Eftersom han heter Mohamed”

14-åringens far, Mohamed Elhassan Mohamed, emigrerade till USA från Sudan, och anser att Ahmeds etnicitet ligger bakom situationen.

– Eftersom han heter Mohamed, och på grund av 11:e september så tror jag att min son blev illa behandlad, säger han.

Sociala medier hakade på

Fallet påkallade The Council on American-Islamic Relations uppmärksamhet, som konsulterade med sina advokater om Ahmeds arrest. Sociala medier har hakade därefter på, med hashtagen #Istandwithahmed.

”Samma land, samma stat, samma polis, samma människor. Bara en mörk muslim och ett ljushyat barn”, skriver en användare på Twitter, tillsammans med en bild på Ahmed i handfängsel bredvid ljusa barn med vapen.

”Den typ av student vi drömmer om”

Många har imponerats av Ahmeds uppfinningsrikedom.

”#IStandWithAhmed eftersom jag är en fysiker på MIT, och han är den typ av student vi drömmer om att undervisa”, skriver en annan.

Hillary Clinton ger sig in i debatten

Presidentkandidaten Hillary Clinton har också visat sitt stöd.

”Antaganden och rädsla håller oss inte säkra – de håller oss tillbaka. Ahmed; fortsätt vara nyfiken, och fortsätt bygga”, twittrade hon.

”Cool klocka”, tyckte Obama

Även president Barack Obama fick upp ögonen för klock-fantomen från Texas.

”Cool klocka, Ahmed. Vill du ta med den till Vita huset? Vi borde inspirera fler barn som du att gilla vetenskap. Det är sådant som gör Amerika fantastiskt”, skrev han på Twitter.

Ahmed får inte återvända till skolan

Polisen håller för närvarande fortfarande på att undersöka fallet. Ahmed har inte tillåtits att återvända till skolan, och rektorn har stängd av honom under åtminstone tre dagar. 

Ahmed har lovat att aldrig mer ta med sig en uppfinning till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.