Efter att Hannah Smith tagit sitt liv fann hennes pappa sajten uppe på dotterns dator, och fick syn på många kränkande kommentarer. Foto: SVT/Skärmdump ask.fm

14-åring tog sitt liv efter nätmobbning

Publicerad

En 14-årig flicka hittades hängd efter att hon utsatts för mobbning på sajten ask.fm. Händelsen har nu väckt stor debatt i Storbritannien.

Det var i fredags som Hannah Smith hittades av sin 16-åriga syster, hon hade hängt sig i sitt eget sovrum. På en lapp hade 14-åringen skrivit ”Jag undrar om det någonsin kommer att bli bättre”, enligt tidningen Mirror.

Hannahs pappa gick kort därefter ut med att hans dotter tagit sitt liv på grund av att hon utsatts för nätmobbning på det sociala forumet ask.fm, en tjänst där användare kan sända anonyma meddelanden till varandra. Han uppmanade andra föräldrar att förbjuda sina barn att befinna sig på sajten.

– Hur många fler tonåringar kommer att ta livet av sig på grund av nätmobbning innan något görs? Dessa sjuka människor kan bara logga in och gömma sig bakom anonymitet medan de skadar sårbara tonåringar, säger han till Mirror.

Företag bojkottar sajten

Ask.fm gick tidigt ut och bad om ursäkt för det som hänt. Man kallar i ett uttalande Hannah Smiths död för en ”sann tragedi”. I ett senare uttalande lägger sajten till att man vill samarbeta med polisen i den pågående utredningen.

Men konsekvenserna har inte låtit vänta på sig. I dag, en dryg vecka efter att Hannah Smith hittades död, har flera stora företag och organisationer dragit tillbaka sina annonseringar från Ask.fm, rapporterar Guardian. En av dessa är Rädda Barnen.

– Vi sätter barns välfärd först och som en följd av det tragiska fallet med Hannah Smith kommer  vi inte längre annonsera på ask.fm, uppger organisationen till Guardian.

”De borde dömas för dråp”

För David Smith, Hannahs pappa, är en förlust av annonser inte tillräckligt. Han fick ett samtal från sin 16-åriga dotter och fick skynda hem från jobbet – för att finna sin andra dotter död.

– Personligen tycker jag att ask.fm – eller de som driver sajten – borde dömas för dråp eller mord. Man försöker kontakta dem, men de bryr sig inte. De bryr sig inte om att tonåringar dör. Det kan inte vara rätt, säger han till Guardian.

Även Storbritanniens premiärminister David Cameron har fördömt det som hänt. Han menar att de som driver sidor som ask.fm måste ta sitt ansvar. Premiärministern uppmanar människor att bojkotta sidor där kränkningar kan förekomma och sänder ett varnande budskap till de som ägnar sig åt mobbning på internet.

– Bara för att någon gör något på nätet, betyder det inte att de står över lagen, säger han till Sky News.

Ask.fm

Visa

Ask.fm är en sajt där användaren skaffar sig ett konto, lägger upp en bild och svarar på frågor.

Den som vill ställa en fråga behöver inte registrera sig utan kan vara helt anonym, sidan är synlig för alla.

Ask.fm startades i Lettland 2010 och hade i juni 2013 65 miljoner användare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer