14 gripna efter terrorattacken i Wien

Uppdaterad
Publicerad

14 personer har gripits i razzior efter måndagens terrorattack i Wien, som hittills krävt fyra människoliv förutom gärningsmannens. Filmer från ögonvittnen tyder på att den misstänkte terroristen utförde själva gärningen ensam. Ett av dödsoffren är en tysk kvinna.

Österrikisk polis har under tisdagen gjort razzior mot ett stort antal adresser i jakten på medmisstänkta till måndagens terrordåd, rapporterar AFP.

– Det har genomförts 18 husrannsakningar i Wien och i provinsen Nedre Österrike och 14 personer har frihetsberövats, säger inrikesminister Karl Nehammer.

Enligt polisen i Schweiz har två personer gripits i Winterthur nordost om Zürich. Det rör sig om en 18-årig och en 24-årig man, båda schweiziska medborgare. Det är oklart om de räknas in bland de 14 gripna Nehammer nämner, men gripandena har gjorts i samråd med österrikiska myndigheter på tisdagseftermiddagen.

Tros ha agerat ensam

Inledningsvis trodde man att det rörde sig om minst två gärningspersoner, men nu meddelar Nehammer att filmer från vittnen och övervakningskameror tyder på att attentatsmannen agerade ensam. Men man är inte säker.

Fyra personer dödades i dådet förutom den misstänkte gärningsmannen, som sköts ihjäl av polis. 24 personer skadades, bland annat en polis som bevakade synagogan där dådet inleddes. Tretton personer vårdas fortfarande på sjukhus, för fem är tillståndet kritiskt.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas meddelade vid 17-tiden att ett av dödoffren var tysk medborgare.

Känd IS-sympatisör

Den ihjälskjutne gärningsmannen är identifierad som Kujtim Fejzulai, en 20 åring född i Österrike men som även hade medborgarskap i Nordmakedonien. Han var beväpnad med automatvapen och ett fejkat bombbälte. Mannen ska tidigare ha uttryckt sympati för Islamiska staten och hamnade på polisens radar i samband med att han försökte resa till Syrien för att ansluta till terrorsekten.

Enligt Nehammer ska Fejzulai efter avtjänat straff gett sken av att försöka anpassa sig, men i hemlighet hyst våldbejakande åsikter och planerat dådet. Förbundskansler Sebastian Kurz kallar dådet för ”en uppenbar islamistattack”.

På tisdagkvällen tillkännagav Storbritannien att man höjer terrorhotnivån i landet till en fyra på den femgradiga skalan. Detta som en försiktighetsåtgärd efter attackerna i Frankrike och nu senast Österrike. Nivån innebär att en attack bedöms som mycket sannolik, enligt underrättelsetjänsten MI5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.