Madeleine McCann försvann i Portugal 3 maj 2007 – 15 år senare är hon fortsatt saknad. En tysk man är nu formellt misstänkt för hennes försvinnande. Foto: Metropolitan police handout/AP Photo/Paulo Duarte/TT

15 år sedan Madeleine McCann försvann – polisens kamp mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 15 år sedan treåriga Madeleine McCann försvann från en lägenhet i Portugal där hon låg och sov med sina två yngre syskon. För portugisisk polis har det uppmärksammade fallet varit en kamp mot preskriptionstiden på 15 år. Men fortfarande finns det en möjlighet att åtala en misstänkt man.

I maj 2007 var den brittiska familjen McCann på semester i Praia da Luz i Portugal. Kvällen 3 maj lämnade föräldrarna Gerry och Kate sina tre sovande barn i hotellägenheten för att äta middag med vänner på hotellområdet.

När de senare tittade till barnen upptäckte de att 3-åriga Madeleine var försvunnen.

Ett stort sökpådrag inleddes och fallet fick stor uppmärksamhet i internationell press.

Föräldrarna blev misstänka

Polisen fick uppgifter om att någon sett en man bära i väg ett barn. Men i september samma år blev föräldrarna misstänkta för försvinnandet.

Föräldrarna avfördes senare från utredningen och portugisisk polis medgav att myndigheten dragit förhastade slutsatser.

I juni 2020 gick tysk polis ut med att en då 43-årig tysk fånge var misstänkt för försvinnandet. Han sitter i fängelse dömd för våldtäkt i samma region där Madeleine försvann.

Mannen förnekade all inblandning i treåringens försvinnande.

Dömd våldtäktsman

Knappt två år senare, 21 april 2022, blev mannen formellt misstänkt av portugisiska myndigheter. Enligt åklagaren hade utredarna agerat på uppgifter från tyska myndigheter, rapporterar Reuters.

För den portugisiska polisen har utredningen varit en kamp mot klockan. Den 3 maj har det gått 15 år sedan Madeleine MacCann försvann och preskriptionstiden i Portugal gällande brott med ett maxstraff på 10 år är just 15 år.

Men enligt Aftonbladets Oisín Cantwell, som följt fallet länge, har polisen nu köpt sig tid.

– Det är inte så dramatiskt som man skulle kunna tro. Den här misstänkte tyske mannen är nu formellt delgiven misstanke och det gör att preskriptionstiden bryts. Det går alltså att fortsätta utreda det, man måste inte lägga det till handlingarna, säger han i Morgonstudion. 

Madeleine McCann har fortfarande inte blivit hittad. Just nu pågår också tre parallella utredningar av portugisisk, brittisk och tysk polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.