Minst 15 personer har dött i en omfattande brand i ett av världens största flyktingläger. Foto: Shafiqur Rahman/TT/AP

50 000 människor hemlösa efter brand i flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 personer har bekräftats omkomna och tiotusentals har tvingats lämna sina hem i en omfattande brand i ett av världens största flyktingläger i södra Bangladesh.

400 människor saknas.

Branden, som bröt ut under måndagen, spreds snabbt genom det överfulla flyktinglägret och förstörde tusentals av de tält och skjul där flyktingarna bott sedan flera år.

Enligt polisen och hjälporganisationer har minst 50 000 människor blivit hemlösa. En utredning har inletts om vad som kan ha föranlett branden.

Det är den tredje branden som blossat upp i flyktinglägren i distriktet Cox's Bazar inom loppet av en vecka.

Gasflaskor exploderade

I fredags brann det på två olika platser och många människors bostäder förstördes. Elden spreds snabbt till olika delar av lägren och det gick ännu snabbare när elden nådde gasflaskor för matlagning, som exploderade.

I Cox's Bazar finns totalt 34 lägerområden som tillsammans sträcker sig över en yta på drygt 3 200 hektar. Det är framför allt muslimska rohingyer som bor där, sedan de drivits på flykt från grannlandet Myanmar, där militären inledde en brutal offensiv mot folkgruppen 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.