Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna på hur akvariet såg ut för och efter explosionen.

15 meter högt akvarium i hotell exploderade – 1 000 tropiska fiskar forsade ut

Uppdaterad
Publicerad

Det kändes som en jordbävning, berättar hotellgäster i Berlin, som fick ett abrupt uppvaknande när världens största runda akvarium exploderade. Megasmällen innebar att vatten motsvarande 10 000 badkar och över 1 000 tropiska fiskar, forsade ner i lobbyn och vidare ut på gatan mitt i Berlin.

”Jättechock i Berlin: Megaakvariet i Dom Aquaree har uppenbarligen exploderat!” skrev den tyska tabloidtidningen Bild.

– Hela sängen skakade, säger en äldre hotellgäst, rapporterar Tagesspiegel.

Rymde 1,5 miljoner liter vatten

Akvariet var 15 meter högt och har tronat mitt i det tidigare SAS-hotellet Radisson mitt i den tyska huvudstaden. Vattencylindern rymde ungefär 1,5 miljoner liter vatten och innehöll tusentals fiskar av över femtio olika tropiska arter, enligt Guinness rekordbok. Sedan bygget för 20 år sedan ingick akvariet i undervattenskomplexet Sea Life, som är en stor turistattraktion.

Få fiskar klarade sig

Flera personer ska ha skadats av glassplitter. Få, om några, av fiskarna verkar ha klarat sig i den kylslagna morgonen i Berlin.

– De som kanske hade kunnat räddas frös ihjäl, säger hotellgästen Sandra Weeser enligt Tagesspiegel.

Enligt Bilds källor misstänks materialutmattning ha orsakat olyckan. Akvariets yttre skal var tillverkat av fyra gigantiska sjok akryl.

Se hur akvariet såg ut för och efter explosionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.