Gatuhund i Bolivia. I Sydamerika är man nära att vaccinera bort rabies från hundar. Foto: TT

160 människor dör av rabies – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

160 människor dör varje dag efter att ha smittats med rabies. Det visar en ny studie från universitetet i Glasgow. Massvaccineringen av hundar skulle rädda tusentals liv.

99 procent av de 69.000 människor som dör varje år har blivit bitna av hundar. De flesta dödsfallen sker i Asien och Afrika. Framförallt Indien är svårt drabbat av rabies. 35 procent av alla dödsfall sker där.

Forskarna vid universitetet i Glasgow lyfter fram att rabies är lätt att bota hos djur och nu föreslår de att tillgången på rabiesvaccin måste bli bättre. Att massvaccinera hundar skulle vara ett kostnadseffektivt sätt att få kontroll över rabiessmittan.

– Vaccinering av hundar är det överlägset mest effektiva sätt att på sikt kunna utrota rabies. Om man kan vaccinera 70 procent av hundarna kan det vara nog för att omringa smittade djur med vaccinerade och utplåna sjukdomen. Det är så de flesta indutrialiserade länder lyckats utrota rabies. Det är också den metoden man använt i Sydamerika, och därför man nu är så nära att utrota rabies helt från hela den amerikanska kontinenten, säger Katie Hampson, en av forskarna som genomfört studien.

Däremot kan det vara svårt att logistiskt genomföra massvaccinering då många drabbade hundar är vildhundar.

Miljoner från Gates

Universitetet i Glasgow har tillsammans med WHO arbetat för att ta fram en metod som ska få bort rabies från de hårt drabbade u-länderna, bland annat med hjälp av 100 miljoner kronor från Bill and Melinda Gates Foundation. Pengarna ska nu användas för att få igång ett vaccinationsprogram i Tanzania, Sydafrika och på Filippinerna.

Forskarna trycker också på att tillgången till behandling för människor måste bli bättre. Om man inte behandlar rabies är det 100 procent dödligt hos människan.

– 50 personer bits av en rabiessmittad hund varje minut, men i fattiga länder har många inte råd med de runt 1.000 kronor som en behandling kostar, säger Katie Hampson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer