Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här frias Rittenhouse – bryter ihop i rätten Foto: TT

Frias efter dödsskott vid BLM-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringen Kyle Rittenhouse, som stått åtalad misstänkt för dödsskotten mot två personer i samband med en Black Lives Matter-demonstrantion i Kenosha, Wisconsin, förra året frias på samtliga punkter. Det meddelar juryn på fredagen.

Kyle Rittenhouse, som vid händelsen var 17 år, stod åtalad för att ha skjutit ihjäl två personer och skadat en tredje. Rittenhouse, som nu är 18 år, frias från alla anklagelser efter att ha åberopat självförsvar.

– I Wisconsin säger man att även om du har med dig ett dödligt vapen till en offentlig plats, kan du gå fri och åberopa nödvärn om det är så att du uppfattar att du själv är ansatt, attackerad eller riskerar att bli dödad, och att du i självförsvar skjuter först, säger Johanna Björkman, rättsexpert.

Kravaller efter polisskjutning

Det var den 25 augusti förra året som kravaller utbröt i Kenosha, efter det att polisen skjutit den svarte småbarnspappan Jacob Blake med sju skott i ryggen. Oroligheterna kulminerade två dagar senare när två demonstranter sköts ihjäl.

Kyle Rittenhouse lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmakare. Där slöt han, beväpnad med ett vapen av typen AR-15, upp med andra beväpnade personer.

På kvällen uppstod tumult. En video från platsen visar hur han faller till marken och skjuter mot demonstranter som kommer emot honom. Två män dödades och en tredje skadades allvarligt av skotten.

Föll ihop

Under rättegången framställde åklagare 18-åringen som en ”wannabe-soldat” som var var ute efter problem den där natten. Åklagaren ville hålla honom ansvarig för att ha orsakat en farlig situation genom att rikta sitt gevär mot demonstranter.

– Jag gjorde inget fel. Jag försvarade mig, sade 18-åringen i rätten.

Efter juryns besked föll Kyle Rittenhouse ihop gråtande och kramade sedan en av sina försvarsadvokater, rapporterar AP.

Rittenhouse riskerade livstids fängelse vid en fällande dom. Han stod åtalad för mord, försök till mord och vårdslöshet för att ha dödat två män och skadat en tredje med ett halvautomatiskt gevär.

Biden vädjar om lugn

Fallet har varit mycket uppmärksammat i amerikanska medier. President Joe Biden vädjar till lugn i ett uttalande från Vita huset som publicerats efter domen.

”Även om domen i Kenosha kommer att få många amerikaner att känna sig arga och oroliga, inklusive jag själv, måste vi inse att juryn har talat”, säger Biden i uttalandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Domen baseras på Wisconsins lagar om självförsvar. Hör rättsexperten om varför Rittenhouse friades i klippet. Foto: Sean Krajacic/AP/TT & SVT

Se hela SVT:s sändning i efterhand på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer