Sociala medier-plattformen Twitter utsattes av en omfattande hackerattack tidigare i veckan. Foto: Ashlee Rezin Garcia/AP/TT

17-åring gripen för omfattande Twitterhack

Publicerad

En 17-åring har gripits i Tampa, Florida i USA, anklagad för att ligga bakom cyberattacken mot Twitter den 15 juli då flera kända amerikaners konton hackades. Från bland andra Bill Gates, Barack Obamas och Joe Bidens konton skickades tweetar som uppmanade människor att skicka bitcoin till ett konto, som enligt amerikansk polis tillhörde den gripne 17-åringen.

Den unge mannen misstänks nu för över 30 brott, inklusive bedrägeri, identitetsstöld och dataintrång, enligt åklagare. Distriktsåklagaren i Hillsborough county där Tampa ligger, Andrew Warren, beskriver i en direktsänd presskonferens att flera myndigheter, inklusive FBI, varit inblandade i utredningen.

Åklagaren säger inget om hur många som varit inblandade, men pratar om bedragare i plural och kallar 17-åringen för ”hjärnan” bakom brottet. Mannen kommer att åtalas i Florida, där minderåriga kan åtalas på samma sätt som vuxna i fall som rör finansiella bedrägerier.

– Att bedra människor på deras surt förvärvade pengar är alltid fel. Oavsett om du utnyttjar någon direkt eller via internet, om du försöker stjäla deras kontanter eller deras kryptovaluta. Det är bedrägeri, det är olagligt, och du kommer inte undan med det, säger Andrew Warren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.