Poliser och soldater ur nationalgardet på gatorna i Kenosha. Foto: Brandon Bell, AFP / TT

Han åkte tre mil för att skydda polisen – sköt ihjäl två demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Skottlossningen i Wisconsin i början av förra veckan har blivit storpolitik.

Donald Trump försvarar den 17-årige skytten och får kritik av motståndare.

Men vad var det egentligen som hände den där kvällen i Kenosha?

Black Lives Matter-demonstrationerna fortsätter i USA och i Wisconsin har det under flera nätter varit kravaller. Natten till onsdagen svensk tid i förra veckan dök det utöver demonstranter upp löst sammansatta grupper med beväpnade personer som sades sig vilja skydda samhället.

En av dem var en 17-årig Trump-supporter som bor tillsammans med sin mamma i ett lugnt lägenhetsområde i Antioch. Han beskrivs som en person som betraktar polisen som hjältar.

Bar på halvautomatiskt vapen

17-åringen åkte de dryga tre milen till Kenosha, för att, enligt egen utsago, skydda lokala företagare från att bli plundrade under protesterna.

– En del av mitt jobb är att skydda människor och jag har mitt gevär för att kunna skydda mig själv, sa han till Daily Caller samma dag.

Men kravallerna kom att urarta när 17-åringen sköt ihjäl två personer med ett halvautomatisk vapen där delar av händelseförloppet fångades på film.

Det är inte helt klart vad som utlöste händelserna men flera personer ska ha varit aggressiva mot 17-åringen.

Greps i sitt hem

Ett skott ska då även ha avlossats från okänt håll och 17-åringen besvarade med att skjuta ihjäl en av personerna som varit aggressiv.

17-åringen sprang därefter ifrån platsen och han blev då jagad av flera personer som försökte stoppa honom. Han tappade balansen, föll till marken och blev omringad av flera personer.

Han avlossade då sitt vapen flera gånger om igen där ytterligare en person dog och en annan blev skadad.

Därefter gick han mot polisbilar med armarna i luften men greps inte trots att folk skrek att han hade skjutit flera personer. 17-åringen blev i stället gripen dagen efter i sitt hem och kommer nu att åtalas för två mord och ett mordförsök. Hans advokat menar dock att han handlade i självförsvar.

Poserade med vapen

Amerikanska medier, däribland Chicago Tribune, berättar att 17-åringen för två år sedan hoppade av gymnasiet och på sociala medier fanns det bilder på honom där han håller i vapen tillsammans med en Blue Lives Matter-logotyp. Blue Lives Matter är en motrörelse till Black Lives Matter. Efter gripandet ska hans Facebook-profil ha raderats.

17-åringen ska tidigare fått testa på frivilligarbete där han fick följa med poliser under ett år. Det beskrivs som en satsning för personer mellan 14 och 21 år som aspirerar på att bli just poliser.

Nu har 17-åringens agerande blivit storpolitik i USA där Donald Trump försvarar honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.