– Utan turism kan vi inte överleva, säger restaurangägaren Darko Perojevic. Foto: Mikael Eriksson

18 miljoner turistjobb kan försvinna i år

Publicerad

SVT har åkt till Kroatien som väntas drabbas hårt av den uteblivna turismen till följd av coronapandemin.
– Inte sett något liknande sen kriget. säger Darko Perojevic, restaurangägare.

De smala gränderna i kuststaden Dubrovnik i södra Kroatien brukar myllra av besökare. Det är högsäsong men i år är allt annorlunda.

– Vi brukar få trängas med turister från kryssningsskeppen, men nu är det tomt överallt, säger Darko Perojevic som äger en restaurang vid ett av turiststråken.

18 miljoner jobb i riskzonen

Enligt en rapport från WTTC, branschorganisationen för resande och turism i världen kan drygt 18 miljoner arbetstillfällen i Europa kopplade till turism gå förlorade redan i år på grund av coronapandemin.

I Dubrovnik berättar invånarna att deras stad inte varit så här tom sedan kriget i början av 90-talet.

– Det känns som under kriget, när vi var belägrade, säger Darko Perojevic.

Kroatien är enligt FN det land i EU vars ekonomi är mest beroende av inkomster från turism och samtidigt ett av de länder som väntas påverkas mest i världen av minskat resande.

– Förra året hade vi tjugo anställda och i år har vi fyra. Trots det är jag orolig för om vi ska kunna tjäna tillräckligt mycket för att kunna ge dem lön, säger Darko Perojevic.

”Utan turism kan vi inte överleva”

I kuststaden Dubrovnik lever nästan alla på något sätt från pengar kopplade till turism, det finns inga andra stora arbetsgivare eller industrier.

– För oss är det avgörande. Utan turism kan vi inte överleva, säger Darko Perojevic.

De senaste veckorna har resandet återhämtat sig något och vissa turister har vågat sig tillbaka men samtidigt ökar oron för en ny virusvåg i Europa.

– Jag bara hoppas att det dröjer så att vi kan överleva vintern, säger Darko Perojevic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer