En sjuksköterska vårdar ett undernärt barn på al-Sabeen-sjukhuset i Sanaa, Jemen Foto: AP/TT

19 miljoner i akut hjälpbehov i Jemen

Publicerad

19 miljoner människor beräknas vara i akut behov av stöd i Jemen där det blodiga inbördeskriget har lett till en av de värsta humanitära kriserna i världen i dag

– Läget är oerhört svårt. Tyvärr har konflikten i Jemen hamnat i skugga av konflikterna i Syrien och Irak, säger Melker Måbeck, internationell chef i svenska Röda korset.

Landet är sedan 2015 uppdelat i två stridande läger. Den norra delen av landet behärskas av de shiamuslimska huthi-rebellerna, som har visst stöd av Iran. Den södra delen kontrolleras av den sunnimuslimska regeringssidan som backas upp av Saudiarabien.

Dessutom finns områden som behärskas av terrorgruppen al-Qaida. Sammantaget har detta lett till stora umbäranden för civilbefolkningen och stora svårigheter att få fram mat och mediciner – även om hjälporganisationerna fortfarande har tillåtelse från de stridande att verka i nästan hela landet.

Hot om offensiv

Måbeck har precis kommit tillbaka från Jemen där han besökt den tidigare huvudstaden Saana, som numera kontrolleras av huthi-rebellerna.

– Tyvärr kommer den humanitära situationen att förbli krisartad en tid framåt. Det behövs stora mängder mat och medicin, säger Måbeck.

Samtidigt kommer uppgifter om att regeringssidan förbereder en offensiv med saudisk uppbackning mot hamnstaden al-Hudayda som i dagsläget tar emot nästan alla matsändningar till det rebellkontrollerade området.

– Skulle huthi-rebellerna förlora den hamnen vore det mycket illa, säger Måbeck.

Sverige lovar stöd

Vid givarkonferensen i Genève har man satt som mål att få ihop 2,1 miljarder dollar, men det kan bli svårt att nå upp till den summan. I dagsläget har man bara fått löften om en mindre del. Sverige har tidigare lovat att bidra med drygt 18 miljoner dollar och på tisdagen utlovade utrikesminister Margot Wallström ytterligare 7,8 miljoner dollar.

– Kriget i Jemen har alltför länge varit en bortglömd och negligerad konflikt, säger hon.

Hon betonade vikten av att hålla kommunikationerna med al-Hudayda och Saana öppna.

– Om dessa livlinor stängs är det ingen tvekan om att Jemen står inför en katastrofal situation, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer