1989 – Järnridån rämnade

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu 20 år sedan järnridån började falla. Den hårt bevakade gränsen mellan öst och väst i Europa var följden av ett system som många trodde skulle vara för alltid. Med det som skulle vara en protest i form av skogsutflykt ledde till att Euroapas politiska karta ritades om.

Det var på en väg mellan Ungern och Österrike som en fredlig manifestation mot delningen mellan öst och väst ledde till att hundratals östtyskar flydde förtryckarregimen i sitt eget land – det som kallades DDR.

Sovjet försvann

Senare samma höst föll Berlinmuren och nästan alla länder i Öst- och Centraleuropa fick regeringar valda i fria val. Året därpå förenades Tyskalnd och två år senare upphörde Sovjetunionen att existera.

En ny världsordning var född.

Folk grät och skrattade

Arpad Bella var gränsvakt på den ungerska sidan när historia skrevs.

-Det jag såg på andra sidan var otroligt. Folk fortsatte att springa i panik fastän de befann sig på österrikiskt territorium. En del

satte sig ner och grät eller skrattade, säger han.

Dietmar Pogunkte var en av de östtyskar som flydde genom det hål som i slutet av juni samma år, som en symbolhandling, hade klippts upp i taggtråden.

-Jag sprang genom hålet och där stod en österrikare och sade: ”Välkommen till Friheten!”, berättar han.

-Han hade gjort en ros av taggtråd. Jag hade föreställt mig att det skulle finnas flera gränskontroller men han sade: ”Du är redan i Österrike.”

Regina Svedberg Ågren, Örjan Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.