Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lokalbefolkningen tvingas gräva efter överlevande med pinnar och sina händer. Foto: Reuters

2 000 kan ha begravts i skred i Papua Nya Guinea

Uppdaterad
Publicerad

2 000 människor befaras ha begravts i jordskredet i Papua Nya Guinea, enligt ett brev från landets regering till FN.

Räddningsarbetare kämpar nu mot klockan för att hitta överlevare – men insatserna försvåras av instabil mark och stridigheter.

Skredet inträffade i Yambali på höglandet i provinsen Enga strax före gryningen i fredags och ett stort antal hus begravdes tillsammans med de människor som sov i dem.

Samhället har tidigare haft närmare 4 000 invånare – nu befaras 2 000 av dem vara begravda under jordmassorna.

”Skredet begravde mer än 2 000 människor levande och orsakade stor förstörelse av byggnader”, skriver landets myndigheter i ett brev till FN.

Kamp mot klockan

Räddningsarbetare kämpar nu för att hitta överlevande, men det är oklart hur många som fortfarande är vid liv.

– Det har redan gått tre dagar och sju timmar sedan den här katastrofen inträffade så det här är i grund och botten en kamp mot klockan men i vilken utsträckning vi skulle kunna föra människor i säkerhet är en annan fråga, säger Serhan Aktoprak vid FN:s migrantorgan IOM i Papua Nya Guinea tidigt på måndagen.

Han tillägger att cirka 250 närbelägna bostäder evakuerats som en försiktighetsåtgärd.

”Raderat en hel by”

– Vi har haft flera stora jordskred, översvämningar och stormar – men vi har aldrig förlorat såhär många liv i landet, säger Solo Yokopyao – biståndsarbetare i regionen till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det är första gången det raderar en hel by. Allt är borta, begravet.

Räddningsinsatserna försvåras av instabil mark och lokala stridigheter längs den enda kvarvarande vägen in i katastrofområdet.

Grävmaskiner skulle egentligen ha anlänt till området på söndagskvällen – men försenades på grund av våldsamheterna, som inte har med skredet att göra, enligt Aktoprak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.