20 år sedan Ceausescu störtades

Uppdaterad
Publicerad

För 20 år sedan, närmare bestämt på juldagen 1989, avrättades Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu. Han var den ende kommunistledaren som avrättades när östblocket försvann.

Ceausescus utrikespolitik var visserligen självständig gentemot Sovjetunionen men diktaturen var mycket hård. I landet fanns hundratals fängelser, där politiska fångar spärrades in och och dödades.

Den avskydda säkerhetspolisen Securitate satte skräck i befolkningen. Oliktänkande och nationella minoriteter, som ungrare och tyskar, förföljdes.

Skrytbyggen och abortförbud

I Rumänien under Nicolae Ceausescu var personkulten av ledaren, ”conductor” som han lät kalla sig. långtgående. Dessutom levde Ceausescu ett liv i lyx med förkärlek för monumentala skrytbyggen, bland annat det jättelika palatset i huvudstaden Bukarest med namnet Casa Poporului (Folkets hus).

När palatset skulle byggas revs stora delar av stadens äldre byggnader, bland annat flera ortodoxa kyrkor.

Palatset, som är en av världens största byggnader, används idag av Rumäniens parlament.

Ceausescu satte flera av sina släktingar på ledande poster. Hans hustru Elena blev vice regeringschef.

Ceausescu ville öka landets befolkning och förbjöd därför aborter och preventivmedel. Enligt vissa beräkningar ska cirka en halv miljon barn ha fötts på grund av oplanerade graviditeter i Rumänien under Ceausescu.

Flydde i helikopter

Under hösten 1989, då flera kommunistdiktaturer i Europa föll, växte motståndet mot Ceausescus diktatur.

I december beordrade Ceausescu armén att skjuta mot obeväpnade demonstranter i staden Timisoara. Detta blev den utlösande faktorn som ledde till att regimen störtades och Elena och Nicolae Ceausescu flydde från huvudstaden i helikopter.

Strax därefter greps de två och avrättades genom arkebusering den 25 december efter en summarisk rättegång.

Örjan Magnusson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.