Mannen tog sitt liv efter ett felaktigt mejl från finansappen Robinhood. Foto: Patrick Sison

20-årig amerikansk student tog sitt liv – familjen stämmer känd finansapp

Uppdaterad
Publicerad

När 20-åringen från Illinois fick veta att han förlorat 730 000 dollar på spekulationer tog han sitt liv. Men mejlet från Robinhood var felaktigt. Nu stäms den omtalade finansappen av familjen, rapporterar CBS News.

Den unga mannen startade ett konto på finansappen Robinhood redan under sin high school-tid. Trots sin unga ålder började han investera födelsedagspengar och andra besparingar i olika bolag.

Föräldrar visste att deras son hade börjat handla med aktier, men vad de inte kände till var att han också hade blivit beviljad att köpa och sälja optioner.

– Jag förstår inte hur man kan låta det hända från första början, säger pappan till CBS News.

Riskfylld handel

Optioner innebär en stor chans till bra vinst, men är också en riskfylld handel som kan leda till stora förluster.

Efter en riskabel transaktion i juni förra året såg det plötsligt ut som att mannen hade förlorat 730 000 dollar. I samma veva begränsades hans konto och ett mejl med ett krav på en återbetalning på över 170 000 dollar landade i inkorgen.

När han försökte kontakta bolagets kundtjänst fick han ett ärendenummer och svaret att återkopplingen skulle dröja. Senare den dagen tog han sitt liv.

– Han trodde att han hade trasslat till allt så att det inte gick att reparera, säger pappan.

Riktar sig till yngre

Ett dygn senare kom ytterligare ett mejl – något hade blivit fel och det visade sig att 20-åringen inte alls var skyldig några pengar. Men då var det redan försent.

Robinhood riktar sig till yngre finansintresserade, och var en av de plattformar som till en början användes till att pressa upp den omtalade Gamestop-aktien.

Nu stämmer familjen Robinhood och anklagar bolaget för sonens död. De menar bland annat att appen driver unga, oerfarna kunder till att ta stora risker.

”Lära sig ansvarsfulla investeringar”

Bolaget säger i ett uttalande till CBS News att de är ”förkrossade” över vad som har hänt, men bestrider samtidigt anklagelserna. Enligt Robinhood har informationen till kunderna förbättrats sedan mannens död. Dessutom har kraven för kunder som vill ägna sig åt optionshandel setts över.

”Vi är fast beslutna att göra Robinhood till ett ställe där man kan lära sig ansvarsfulla investeringar”, säger en talesperson.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101 alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112 alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.