Därför är britterna inte oroliga för Astra Zenecas vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Massvaccineringen i Storbritannien rullar på och nu har två tredjedelar av den vuxna befolkningen fått minst en spruta. Astra Zeneca är det vanligaste vaccinet, men trots larmen om allvarliga biverkningar, verkar britterna inte tveka när de kallas till vaccinering. ”Det handlar om krisberedskap och Dunkirk-spirit” säger svenska Anna Rose, som bott i England i över 20 år.

I Sverige vittnar personal på flera vaccinationsmottagningar om att människor vägrar ta Astra Zenecas vaccin och att de har tvingats slänga vaccindoser som inte kommit till användning.

I Storbritannien har omkring 21 miljoner människor fått Astra Zenecas vaccin. Det har kommit flera rapporter om misstänka biverkningar och just nu utreder brittiska myndigheter 32 dödsfall med misstänkt koppling till Astra Zenecas vaccin. Men likväl rullar massvaccineringen på och det brittiska samhället kan öppna upp mer och mer.

Hör Londonbon och frilansjournalisten Jonas Sverin och svenska Anna Rose som bott i England i 20 år om hur den brittiska vaccinviljan hänger samman med erfarenheter från andra världskriget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.