De schweiziska skidorterna höll öppet för turister redan före jul, något de var ensamma om i Alperna. Foto: Fabrice Coffrini, TT/AFP

Brittiska skidturister har flytt från schweizisk hotellkarantän

Uppdaterad
Publicerad

Schweiz beslut att införa karantänkrav på brittiska medborgare har gjort att drygt 200 brittiska alpinturister valt att ”försvinna” från sitt hotell i skidmetropolen Verbier.

Den muterade och extra smittsamma form av coronaviruset som fått fäste i Storbritannien ställer till det för brittiska medborgare på resa. Flera länder har infört inreseförbud och i Schweiz har även ett retroaktivt karantänskrav satts upp från  den 21 december.

Schweiz är det enda land i Alperna där liftsystemen höll öppet redan före jul, vilket lockade en hel del turister. När karantänkrav infördes blev effekten i Verbier att drygt 400 brittiska turister som redan befann sig på den exlusiva skidorten spårades upp. I stället för att få njuta av sol, snöklädda berg och skidåkning placerades de i karantän på sina hotell.

Coronapandemin

Ignorerad roomservice

– Vissa av dem stannade kvar i ett dygn innan de obemärkt smet i väg i skydd av mörkret, säger Jean-Marc Sandoz, presstalesperson i kantonen Valais till tyska de.24.

Hotellägaren märkte att gästerna gett sig av genom att de måltider som levererades till rummen lämnades orörda i korridorerna och att ingen svarade i rumstelefonen, skriver schweiziska Sonntagszeitung.

På söndagen fanns bara ett femtiotal av de ursprungligen 420 britterna kvar på hotellet. Vart övriga begett sig är i nuläget oklart eftersom det inte gick några passagerarflygningar mellan Schweiz och Storbritannien vid tidpunkten för försvinnandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet