Malawis president Peter Mutharika. Foto: AP/TT

200 gripna för mord på ”vampyrer”

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 200 personer har gripits i Malawi misstänkta för att ha dödat människor som de trott varit vampyrer.

Sedan i mitten av september har nio människor dödats i södra Malawi, där det finns ett utbrett rykte om personer som anklagas för att ha sugit mänskligt blod. FN har dragit in på personal i vissa områden av rädsla för våldsamheterna.

I förra veckan spreds attackerna till Blantyre, landets andra största stad, där en man brändes till döds och en annan stenades. Båda anklagades för att ha sugit blod, men enligt medicinska experter finns det inga bevis på att några människor i landet har sugit blod från andra.

– Det är ingen som har presenterat adekvata bevis till stöd för några av anklagelserna, säger Amos Daka, chef för Malawis läkarförbund.

Att suga blod för att bli rik

Landets president Peter Mutharika har besökt de delar av Malawi som varit inblandade i våldsamheterna. Han har lovat att gå till botten med händelserna.

Det finns en tro i många byar i Malawi att suga mänskligt blod som en ritual kan praktiseras för att bli rik.

– Människor söker magiska förklaringar på saker och det går ut över dem som sticker ut och är annorlunda, säger Chioza Bandawe, en medicinsk psykolog vid universitetet i Malawi, till BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.