”Det går inte att sova bland alla råttor”

Uppdaterad
Publicerad

I dag lever omkring 2000 afghaner, som fått avslag i Sverige, ett osäkert liv i Frankrike. Många bor i tillfälliga tältläger som regelbundet rivs av polisen.

– Det går inte att sova bland alla råttor. De kommer och letar mat vid tälten, berättar Obaid Harakat på svenska.

Sverige utvisar afghaner direkt till hemlandet, men det gör inte Frankrike. Det är därför så många tar sig hit, efter ett avslag i Sverige. Här kan de få en ny prövning, om de inte redan ha fått avslag i ett annat EU-land. I så fall måste de vänta ytterligare 18 månader innan de kan söka asyl på nytt.

Tar chansen

Många är beredda att ta chansen och det är inte svårt att hitta afghaner i Paris, som tillbringat flera år i Sverige i väntan på besked om uppehållstillstånd.

– Jag heter Ahmed Samiri och jag bodde tre år i Marks kommun, säger en.

– Jag gick i skolan och jobbade som kassör i en Tempobutik i nästan fyra år, berättar Wasim Neimat.

– Jag hade heltidsjobb i vården. Sen heltidsstudier på gymnasiet och dessutom en timanställning. Jag var 230 procent upptagen varje månad för att klara mig utan bidrag och ge något tillbaka till välfärden. Men man tog ingen hänsyn till det, berättar Bilal Safi som bodde i Alvesta i fyra år.

Stort kontaktnät

Svenska Aurelia Marcus är datalingvist och har bott i Paris i 20 år. Hon ingår i ett stort kontaktnät via sociala medier, som hjälper flyktingar med mat, kläder och någonstans att bo i Frankrike.

– Det finns väldigt många engagerade och generösa personer, som öppnar sina hem. När jag frågar om olika problem får jag ofta svar efter bara några minuter, berättar hon.

– Det är så många utvisningar. De bor i ett land tre fyra år för att sen få veta att de inte får stanna kvar – det är ganska grymt egentligen. De hinner få vänner och lära sig ett språk, för att sen ryckas upp igen, säger Aurelia Marcus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.