Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

2 000 ukrainska soldater befinner sig i stålverket

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin utropade seger i Mariupol på torsdagen. Samtidigt tros det finnas omkring 2 000 ukrainska militärer under stålverket Azovstal.

– Han (Putin) vill svälta ut de som är kvar där, säger Bert Sundström i Morgonstudion.

Stålverket Azovstal som ligger i hamnstaden Mariupol beskrivs som  ”Ukrainas sista motståndsficka” i den strategiskt viktiga staden. Under torsdagen höll Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu ett möte där presidenten beordrar att stålverket ska omringas.

– Inte en fluga ska komma ut, sa han till den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu.

Kriget i Ukraina

Under stålverket finns underjordiska tunnlar och enligt den ryske presidenten är det inte värt ta över det militärt.

– Jag anser att den föreslagna stormningen av industriområdet är onödig, säger han.

Ska ha avfärdat vapenvila

När den kristna ortodoxa påskhelgen nu är här så fanns förhoppningar om en fyra dagar lång vapenvila för att få ut civila från frontlinjen. Men enligt Sky News ska Ryssland ha avfärdat ett sådant förslag.

På fredagen utfärdade Mariupols borgmästare en vädjan om en total evakuering av staden.

”Det är viktigt att förstå att de liv som fortfarande finns där (Mariupol) är i händerna på bara en person – Vladimir Putin. Och alla som dör här efter kommer också vara i hans händer,” säger Mariupols borgmästare Vadym Boychenko i en intervju med Reuters.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet