Mladic till sjukhus innan rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Den bosnienserbiske förre överbefälhavaren Ratko Mladic ställs på fredagsmorgonen för första gången inför domstolen i Haag, anklagad för sin del i både Srebrenicamassakern som krävde 8 000 dödsoffer, och belägringen av Sarajevo.

Dagen innan togs den krigsbrottsmisstänkte Mladic in på fängelsesjukhus. Hans advokat säger att hans hälsa är dålig och vill att Mladic genomgår ytterligare medicinska tester.

Protester

Ratko Mladic gripen

Utanför domstolen i Haag står en grupp kvinnor med Ratko Mladics ansikte på plakat med texten ”massmördare”. De har alla förlorat en son, en make, en nära anhörig i massakern i Srebrenica.

Munira Subasic begravde sin make och sin bror efter massakern.

-Men jag letar fortfarande efter min yngste son, säger hon.

Sonen, som var 18 år då, tillfångatogs och vad som hände sedan vet hon inte. Munira Subasic säger att hon träffade Mladic i Srebrenica och bad att sonen skulle släppas.

-Men han var inte människa nog att lyssna, säger hon genom sin tolk.

I dag har hon tagit sig till Haag med de andra mödrarna för att få se Mladics ansikte. De hoppas också få träffa åklagaren Serge Brammertz.

-Jag skulle gärna vittna mot Mladic, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ratko Mladic gripen

Mer i ämnet