Ultranationalister demonstrerade mot Mladic-gripandet

Uppdaterad
Publicerad

På söndagskvällen protesterade ultranationalister och krigsveteraner mot gripandet av den förre bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic. 100 demonstranter greps i Belgrad efter att de hade kastat sten och lysraketer mot kravallpolis.

Enligt polischefen Milorad Veljovic hade polisen situationen under kontroll. Sammandrabbningarna skedde i samband med att demonstrationen till stöd för Ratko Mladic upplöstes.

I staden Kalinovik i Bosnien Hercegovina, där Mladic föddes, var protesterna i gång redan på söndagseftermiddagen. 3.000 personer, främst bosnienserbiska krigsveteraner, demonstrerade mot gripandet. Affärernas skyltfönster pryddes av bilder på den forne bosnienserbiske överbefälhavaren, med texten ”Hjälte”.

Ratko Mladic gripen

-Gripandet av Ratko Mladic är ett trauma för mig, det är den största tragedi som har drabbat det serbiska folket, sade Ljubisa Mandic, en 37-årig före detta soldat.

Ultranationalister

Tidigare på söndagen samlades tusentals serbiska nationalister från den yttersta högerkanten i Serbiens huvudstad Belgrad för att visa Mladic sitt stöd.

-Vi är här för att visa förrädarna hur riktiga serber försvarar en serbisk hjälte, sade Jovica Pesic, 22, som hade anlänt med buss från staden Uzice.

Trots löften från arrangörerna om att demonstrationerna skulle gå lugnt till hade polisen höjt säkerheten, vis av erfarenheten från 2008 då den bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic greps. Den gången demonstrerade tusentals ultranationalister, protesterna urartade och en person dödades.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ratko Mladic gripen

Mer i ämnet