Han tände gnistan till ”den arabiska våren”

Uppdaterad
Publicerad

För exakt ett år sedan i dag dog han, han som genom att sätta eld på sig själv drog i gång det som vi i dag kallar ?den arabiska våren?. Fruktförsäljaren Mohamed Bouazizi blev inte mer än 26 år gammal.

En örfil startade revolutionen i Tunisien. Eller åtminstone är det så vissa minns startskottet till det som avsatte diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali.

Mohamed Bouazizi var 26-åringen som försörjde sina föräldrar och sina syskon genom sälja frukt utanför stadens moské.

Uppror i Tunisien

-Han var ingen orolig själ. Han var alltid glad, skrattade mycket, alltid på gott humör, väldigt social och omtyckt, säger hans mamma Monoubiya Bouazizi i SVT-dokumentären Maleks Dröm.

Sent på förmiddagen den 17 december 2010 konfiskerade myndighetspersoner hans vagn och varor. Han hade inte hade tillstånd för försäljning sade de.

Förödmjukats i flera år

Enligt Mohamed Bouazizis vänner och familj hade de lokala myndighetspersonerna i flera år behandlat honom illa. Just den dagen hade kvinnan som hävdade att han saknade tillstånd, Fedia Hamdi, också gett honom en örfil och talat illa om hans döda far när han vägrat att betala mutan som hon krävde.

När Mohamed Bouazizi inte lyckades få tillbaka sin vagn från polisen och inte heller fick träffa en överordnad gick han till närmaste bensinstation, fick tag på en dunke med bensin och satte eld på sig själv utanför myndighetsbyggnaden.

Om det sistnämnda verkligen var meningen råder det delade uppfattningar om. Kollegor till Mohamed Bouazizi, som blivit vittnen till konfrontationen mellan Mohamed Buazizi och Fedia Hamdi och senare arbetade för att hon skulle friges, menar att han av misstag satte eld på själv när han skulle tänka en cigarett.

Ofrivillig martyr

Mohamed Bouazizi blev en ofrivillig martyr. Inom några timmar hade runt 4.000 människor samlats för att demonstrera mot förnedringen han hade genomgått. Inom några dagar hade demonstrationerna spridits sig till andra städer.

Fedia Hamdi, kvinnan som ska ha gett Mohamed Bouazizi en örfil, säger att hon aldrig slagit honom. Trots det satt hon fängslad i 111 dagar, men frikändes senare. Det enda hon gjorde var att ta hans vagn och några varor, säger hon.

Mohamed Bouazizi fördes till olika sjukhus på grund av sina 90-procentiga brännskador. Han hamnade i koma och fick besök i sjukhuset av just den diktator som skulle komma att avsätta. Diktatorn Zine al-Abidine Ben Ali lovade Mohamed Bouazizis mor att han skulle få vård utomlands, men flydde själv landet den 14 januari 2011 efter 23 år vid makten till Saudiarabien, där han än i dag lever.

Mohamed Bouazizis effektiva aktion inspirerade flera människor runt om världen att göra samma sak. I Algeriet satte flera män eld på sig själva för att protestera mot höjda priset på matvaror och samma sak skedde i Egypten och Saudiarabien. En försäljare med marockanska rötter som bodde i Sicilien satte eld på sig för att han fick sina varor konfiskerade och en man från Iran nekats asyl i Nederländerna gjorde samma sak.

Påverkade utvecklingen i många länder

Att Mohamed Bouazizi satte eld på sin kropp, frivilligt eller inte, blev början på den tunisiska revolutionen och påverkade utvecklingen i Egypten, Libyen och Yemen. Det är bara Ali Abdullah Saleh i Yemen som än i dag sitter kvar på makten. Egyptens före detta diktator Hosni Mubarak står just nu inför rätta och den ledare som suttit längst på makten i den regionen, Muammar Kaddafi, mer eller mindre avrättades den 20 oktober 2011.

I dag pryder Mohamed Bouazizis ansikte frimärken och han blev postumt belönad med Sakharov priset för att fira hans ”historiska förändringar i arabvärlden”. Trots att hans mor saknar honom i dag, säger hon att hon är stolt över det han åstadkommit.

-Jag är lycklig över att han bar fanan. Han tände den första gnistan. Han bar fanan högt och öppnade alla dörrar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppror i Tunisien

Mer i ämnet