-Problemet är att oljan kommer från ett så stort djup och sprids på en så stor yta. I morse var utsläppet lika stort som en sjättedel av Sveriges yta och att försöka samla ihop oljan i det området är svårt, säger Jonas Fejes, marinbiolog och ansvarig för oljeskadegruppen på IVL Svenska miljöinstitutet.
Enligt Jonas Fejes har amerikanerna ändå haft tur. Vindriktningen har fört oljesjoket bort från land, men redan i dag väntas vindarna vända och börja föra oljan norrut, mot Floridas västkust. Prio nummer ett för de amerikanska myndigheterna är att få stopp på utsläppet genom att laga den trasiga säkerhetsventil, som nu inte klarar av att hålla oljan under marken. Men i väntan på den lösningen och för att få bukt med den utsläppta oljan och minska skadeverkningarna används, enligt Jonas Fejes, flera metoder.
Sänka oljan
Genom att använda kemikalier som fungerar ytspänningsnedsättande kan oljan tunnas ut och så småningom sjunka mot botten. Metoden används inte i Sverige då haven inte är djupa nog.
Bränna oljan
Med båtar samlar man upp stora sjok av olja, som sedan tänds med en napalmfackla. Sedan får oljan helt enkelt brinna upp.
-Att elda oljan till havs är faktiskt bättre än att få in den till stränderna. Trots den rök som bildas och de restprodukter som stannar i havet. Det är också bättre för djurlivet än att den når stränderna, säger Jonas Fejes.
Pumpa upp oljan
En ny och oprövad metod är att från ett fartyg fira ner en stor trattformad sug som ska få upp oljan på ett fartyg.
-Det låter görligt, men det som talar emot metoden är djupet. Vad händer med oljan i en slang på väg upp från det djupet? (1.525 meter) Hela den här mekanismen på plats är ett osäkert företag. Dessutom är den inte byggd ännu, utan man håller på, säger man.
Minska trycket
En realistisk metod är att transportera ut en ny oljerigg till platsen för utsläppet. Där borrar man ett nytt hål och suger ut oljan med ett starkare sug, för att minska trycket i källan som läcker. Dock handlar det om månader innan en ny oljerigg kan vara på plats och fungera.