Foto: Niclas Berglund, SVT

21-åring utmanar fruktad palestinsk säkerhetstjänst på Västbanken

Uppdaterad
Publicerad

Palestinsk säkerhetstjänst fortsätter att misshandla och tortera gripna, men 21-årige juridikstudenten Baraa El Amer försöker nu dra säkerhetspolisen inför rätta. Ett unikt fall, menar ledande människorättsorganisation.

– De slog mig brutalt, med pinnar och påkar. Ofta tänker jag på det som hände. Varför tog de mig. Ibland önskar jag att jag vore död.

Baraa har alltid känt sig trygg här på Västbanken. Men så greps han av Mukhabarat, den palestinska säkerhetstjänsten. Han berättar att slag och sparkar haglade över hans rygg och knän under två dygn. Blånaderna har bleknat, men inte rädslan för att på än en gång föras till det ökända Junid-fängelset. Och han har kallats till ett nytt förhör.  

– Jag tänker på om de ska tortera mig precis som förra gången. Kanske ännu värre. 

– De band mina händer bakom min rygg och slog mig hårt. Allt jag kunde tänka på var hur de struntade i alla mina rättigheter. Jag var helt utlämnad och ensam. 

”Få vågar tala”  

Baraa är 21-år och läser sista året på juristlinjen. Mukhabarat anklagar honom för att ha spridit propaganda för terrorstämplada Hamas som utmanar regeringens makt på Västbanken.  

– Många har råkat ut för tortyr, men få vågar tala som jag, säger Baraa 

Våld vanligt vid förhör 

Säkerhetstjänsten använder ofta våld i samband med förhör, det visar en kartläggning som människorättsorganisationen Al Haq gjort. 

– Det finns flera fall av tortyr på grund av politiskt arbete. Tortyr och förföljelse. 

Många människor i de palestinska fängelserna behandlas väldigt illa, berättar Tahseen Elayyan vid Al Haq.  

Säkerhetspolisens talesperson Adnan Damiri tillbakavisar kritiken: 

– Närsomhelst kan någon säga att han/hon torterats. Men hur bevisar man det? 

Fler anmäler tortyr 

Människorättsorganisationer har under många år dokumenterat övergreppen i palestinska försvar. Kritik har riktats från EU och FN. Sverige och andra länder har under lång tid gett satsat stora biståndsbelopp på att stärka det palestinska rättsväsendet. Bland annat har svensk polis utbildat palestinska kollegor i mänskliga rättigheter.  

Men det finns ingen rättstat. I svenska regeringens senaste rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Palestina konstateras: 

”Antalet anmälningar om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling har ökat i Palestina. År 2015 fick den oberoende kommissionen för mänskliga rättigheter (ICHR) in över 1.200 anmälningar.”  

Vågar ta striden 

Genom åren har tusentals personer utsatts för våld i palestinska fängelser, men ingen har vågat utmana säkerhetstjänsten i det offentliga. 21-åriga Baraas fall är dokumenterat av Al Haq och organisationen har inga tvivel om att han utsatts för tortyr. Baraa försöker nu dra säkerhetstjänsten inför domstol, om han lyckas blir det första gången ansvariga poliser ställs till svars. Baraa ser fram emot en rättegång och inte minst att ta sin examen nästa år: 

– Jag kommer också att arbeta hårt för rättvisa – det är därför jag utbildar mig till advokat, säger Baraa El Amer. 

Se hela avsnittet av Korrespondenterna i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.