Barn i Allahabad, Indien. Arkivfoto. Foto: TT

Det ”saknas” 63 miljoner kvinnor i Indien

Publicerad

I Indien finns 63 miljoner kvinnor och flickor som saknas i statistiken. Och samhällets önskan att få söner istället för döttrar har resulterat i 21 miljoner ”oönskade flickor”, enligt en ny rapport.

63 miljoner kvinnor och flickor. Så många saknas i den indiska befolkningsstatistiken på grund av selektiva aborter och att mer omsorg ges till pojkar. Detta enligt en ny rapport från Indiens finansdepartement.

Det kallas ”sex selection” när aborter utförs om fostret är en flicka, något som är olagligt i Indien, men ändå förekommer, skriver BBC.

Rapporten ställer även frågan om varför söner föredras och att det är något som det indiska samhället borde reflektera över. Främst handlar det om ekonomiska orsaker, där familjer är rädda för att deras skulder ska växa om de får döttrar istället för söner.

Några faktorer som rapporten pekar på är:

  • Att fastigheter ärvs av söner, inte döttrar
  • Att familjer behöver betala hemgift när döttrarna gifter sig
  • Att kvinnor flyttar till mannens hem när de gifter sig

Enligt rapporten märks effekten av denna kultur mest i delstaterna Punjab och Harayana, där det går 1.200 pojkar under sju år på 1.000 flickor i samma ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer