• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Amerikanska krigsveteraner på väg hem till USA från Irak. 22 veteraner om dagen tar livet av sig i USA. Foto: TT

22 krigsveteraner om dagen tar livet av sig i USA

Uppdaterad
Publicerad

I USA tar 22 krigsveteraner om dagen livet av sig – en följd av posttraumatisk stress efter att ha stridit i bland annat Irak och Afghanistan. I ett krigstrött USA ifrågasätter alltfler om IS verkligen går att besegra.

Den USA-ledda koalitionens senaste nederlag i striden mot IS, förlusten av Palmyra och Ramadi, betraktas inte som ett nederlag för USA. Här är det istället irakiska truppers bristande stridsmoral som får skulden i ett uppmärksammat uttalande av USA:s försvarsminister Ash Carter, en bedömning som också delas av Storbritanniens överbefälhavare Tim Cross.

– Det som hände var att irakiska trupper helt tycktes sakna stridsvilja, sa Ash Carter till CNN.

”Kriget kommer pågå i minst 25 år”

Ett påstående som tillbakavisades av Irak med argumentet att det är USA som brustit i att leverera de vapen de lovat.

– Kriget mot IS kommer att pågå i minst 25 år, om det nånsin går att vinna, säger professor Seth Jones, säkerhetspolitisk analytiker vid Rand Institute och John Hopkins Universitetet.

– De planerar att upprätta en islamistisk stat som sträcker sig från Väst-och Östafrika genom Mellanöstern och bort genom Asien.

Deras framfart underlättas av att både Europa och USA nu militärt drar sig ur länder som Afghanistan och Irak, menar han.

Vinner fast de är numerärt underlägsna

Seth Jones anser att IS är en ny slags fiende, med självmordsbenägna jihadister och de grymmaste tortyrmetoderna i modern tid så vinner de segrar fast de är numerärt underlägsna.

– Jag avråder från de bestämdaste att sätta in marktrupper i vare sig Irak eller Syrien. Den roll Europa och USA kan spela är att vara rådgivare åt irakisk militär och arbeta med diplomati.

Han delar analysen att försoning måste ske i Irak mellan sunniter och shiiter om kriget ska vinnas. Han anser också att Syrienkrisen är den mest akuta att lösa eftersom laglösheten där gett IS stort spelrum.

8.000 krigsveteraner om året tar livet av sig

Men ett krigstrött USA är inte berett att offra unga amerikaners liv igen i Mellanöstern. I USA är den bristande vården av traumatiserade unga män och kvinnor ett stort debattämne för tillfället. 8.000 krigsveteraner om året, i snitt 22 om dagen, tar livet av sig, en konsekvens av posttraumatisk stress efter att bland annat ha stridt i Irak och Afghanistan.

– I efterhand är det ingen som anser att våra insatser i Irak var särskilt framgångsrika. Kriget mot IS måste vinnas lokalt.

Men vilken risk löper vi i väst om IS tillåts fortsätta att breda ut sig?

– Det vi kommer att se är smärre terrorattacker som den mot Charlie Hebdo redaktionen i Paris. Det är attacker som leder till ett begränsat antal döda.

Den pragmatiska bedömning som görs är att det skulle kosta flera liv att besegra IS på marken på deras hemmaplan. Då är det mer framkomligt att försöka upptäcka att avvärja terrorattacker i USA och Europa, nåt som nyligen skedde i Texas då en polis sköt ihjäl två attentatsmän som var på väg att attackera en utställning som visade nidteckningar av profeten Muhammed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer