Svåra skogsbränder rasar i Kanada. Foto: Megan Albu, AFP/TT

25 000 på flykt undan bränder i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

25 000 kanadensare har tvingats lämna sina hem för att undkomma de mer än hundra skogsbränder som härjar i provinsen Alberta. Ytterligare tusentals människor har uppmanats att vara redo att evakuera med kort varsel.

Albertas premiärminister Danielle Smith meddelade vid en presskonferens att ett undantagstillstånd utfärdats i provinsen.

– Vi har utfärdat ett undantagstillstånd för Albertainvånarnas säkerhet och hälsas skull, sade Smith under en presskonferens.

Klimatkrisen

Hon konstaterade också att våren i Alberta har varit varm och torr vilket gjort att ”det bara krävts ett par små gnistor för att verkligt skrämmande bränder ska blossa upp”,

– De omständigheterna har resulterat i den aldrig tidigare skådade situationen som vi nu befinner oss i, sade Smith.

Hittills har 122 000 hektar mark eldhärjats.

Brandrisk i flera områden

Enligt myndigheternas brandvarningar är det extrem brandrisk i nästan hela Alberta, stora delar av närliggande Saskatchewanprovinsen och flera områden i de nordvästra territorierna.

Landets krisberedskapsminister Bill Blair skriver på Twitter att Ottawa är redo att sätta in federala resurser för att hjälpa de utsatta provinserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet