Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin har gång på gång tagit upp viljan till fredsförhandlingar med Ukraina. Hör SVT:s Bert Sundström om vad Putin menar med fred. Foto: GAVRIIL GRIGOROV

25 procent av ryssar vet inte varför det är krig

Publicerad

En fjärdedel av tillfrågade ryssar vet inte varför man är i krig och en majoritet skulle stödja fredssamtal med Ukraina, enligt en ny undersökning.

– Putins fred och Zelenskyjs fred är på två helt olika villkor, säger SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

Det ryska oberoende opinionsföretaget Levada Center har frågat över 1600 ryssar olika frågor om kriget och synen på den ryska militären.

Resultatet visar att nästan hälften av de tillfrågade skulle vilja ”göra om” beslutet att starta krig med Ukraina om möjligheten fanns och att 25 procent inte vet varför man är i krig med Ukraina.

Kriget i Ukraina

Därför pratar Putin om fred i Ukraina

Samtidigt har Putin, gång gång, lyft att målet är fred i Ukraina, något som viftats bort som orealistiskt av både Ukraina och västländer.

I Ukraina ser man helt enkelt ingen fredlig lösning på konflikten så länge Putin sitter vid makten, menar SVT:s Bert Sundström.

– Fred för Putin inbär att Ryssland ska få minst 20 procent av Ukraina och att omvärlden ska godkänna att Ryssland har rätt att bara ta andra länders territorium.

Hör SVT:s Bert Sundström om Putins drömmar om fredsförhandlingar i videon ovan eller se hela avsnittet av Kriget i veckan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet