Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Hurt, forskare hos ICDS, tror inte Sverige går med i Nato utan Finland. Foto: TT/SVT

Så agerar Ryssland om Sverige går med i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har lyft frågan om svenskt Nato-medlemskap. Men hur sannolikt är det och vad skulle det få för konsekvenser? Det frågar vi Martin Hurt som är forskare vid International Centre for Defense and Security.

Kommer Sverige att bli medlem i Nato?

– Det verkar ha börjat röra på sig. Opinionen har vänt i både Finland och Sverige. I Finland har de politiska partierna påbörjat sina överläggningar om konsekvenserna av att opinionen har utvecklats i den riktningen. I Sverige ser det mer stillsamt ut.

Skulle Finland gå med i Nato utan Sverige?

– Jag tror snarare att antingen så ansöker båda länderna eller så gör inget land det. Om det ena landet tar steget fullt ut så blir det andra landet alldeles ensamt och kommer se sig tvunget att också gå med.

Skulle Ryssland ingripa om Sverige blir medlem?

– Det tror jag inte. Det här är ett tryck som Ryssland utövar mot Stockholm och Helsingfors i nuläget för att man fortfarande tror att det kan ha positiva effekter för dem. Vi såg till exempel i Estland att det förekom kränkningar av deras luftrum och hot mot Estland 2004 men sedan dess har vi inte sett det ske i samma omfattning.

– Det finns inget som säger att man inte kan ha ett bra samarbete med Ryssland för att man är medlem i Nato.

Vill Nato att Sverige ska gå med?

– Man har som princip i Nato att dörren står öppen för nya medlemmar. Huruvida man vill att Sverige och Finland ska gå med beror på vilket land man talar med. Framförallt är det länderna i närområdet som är mer intresserade.

Vad skulle det innebära för Sverige om vi blev medlem?

– Om man är med i Nato förväntas man vara med i det kollektiva försvaret. Talar vi om försvaret av norra Europa så förväntas Sverige utveckla sina egna militära förband till tillräcklig kvalitativ nivå. Man ska från Sveriges sida även öronmärka förband som vid behov ska kunna strida tillsammans med andra Nato-länders förbund i försvaret av Östersjöområdet.

Men Sverige skulle behöva delta i Nato-länders konflikter även i andra områden?

– Om ett Nato-land i Södra Europa skulle bli anfallet så beror det på vilken situation som då råder i Östersjöområdet. Självklart förväntas alla ställa upp vid behov men det är kanske inte rationellt att flytta förband från norra till södra Europa eller tvärt om. Det beror på det konkreta fallet, men i princip så gäller ”en för alla, alla för en”.

Hur lång tid tar det att gå med i Nato?

– Ser vi på de två senaste länderna som gick med i Nato, Nordmakedonien och Montenegro, så tog det 18 respektive 20 månader att gå med från att Nato sagt att de lever upp till alla kritierier för att bli medlemmar. Det som främst tar tid är att parlamenten i de nuvarande medlemsländerna ska godkänna inträdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet