30 döda i attack mot afghanskt sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 människor dödades vid en attack mot ett sjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul i dag.

”Läkare” som med automatvapen skjuter ner patienter i korridorerna. Vettskrämd personal som försöker fly via avsatser utanpå höga byggnader. Det var ett osedvanligt grymt terrordrama som utspelade sig på ett militärsjukhus i Kabul på onsdagen.

Gärningsmännen dödade

Attacken var över först efter flera timmar, när specialstyrkor enligt nyhetsbyrån AFP på eftermiddagen meddelade att samtliga gärningsmän var döda. Det ska ha handlat om en bombman som sprängde sig utanför plus tre terrorister som tog sig in i byggnaden.

När räddningsstyrkor sedan genomsökte området steg antalet oskyldiga dödsoffer snabbt från några enstaka till över 30, enligt AFP:s myndighetskällor. Över 50 personer skottskadades.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig ansvaret för attacken, medan talibanerna förnekar inblandning.

Började med explosion

En anonym säkerhetskälla säger till Reuters att attacken började med en explosion på baksidan av Sardar Daud Khan-sjukhuset på morgonen. Gärningsmän ska sedan ha tagit sig in och, beväpnade med automatvapen och handgranater, anfallit patienter och personal.

– Vi har en pågående terrorattack mot ett sjukhus, ett övertramp mot alla mänskliga värderingar, sade president Ashraf Ghani när han fick höra att intensiva strider pågick.

Sjukhuset har cirka 400 vårdplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.