300 gripna i Sydafrika efter attackerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter de gångna veckornas våldsvåg mot invandrare i sydafrikanska städer har 307 misstänkta våldsverkare gripits, uppger landets inrikesminister Malusi Gigiga.

Han uttalade sig enligt brittiska BBC vid en presskonferens på söndagen.

De främlingsfientliga kravallerna i Sydafrika, i Durban och Johannesburg i synnerhet, har skördat minst sex liv de senaste dagarna och lämnat många invandrare i landet med sönderslagna ägor och plundrade affärsverksamheter.

SVT:s korrespondent Johan Ripås på plats i Johannesburg har rapporterat om den aggressiva stämningen och hur människor han pratat med sagt att de kan bli attackerade om några ser att de samtalar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Sydafrikas president Jacob Zuma har beslutat ställa in ett planerat besök i Indonesien med anledning av den pågående våldsvågen mot invandrare i sydafrikanska städer.

Presidenten lovade att göra allt för att stävja våldsamheterna, när han under lördagen besökta ett flyktingläger i Durban.

– Dessa attacker går emot allt vi tror på. Majoriteten av sydafrikanerna älskar fred och goda relationer till sina bröder och systrar på kontinenten, säger Zuma, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet