Över 50 kinesiska militärflygplan flög i Taiwans luftförsvarszon

Uppdaterad
Publicerad

Taiwan uppger att ytterligare 20 kinesiska militärflygplan flög in i landets luftförsvarszon på lördagen.  Det skedde efter att 38 kinesiska militärflygplan på fredagen befann sig i Taiwans luftförsvarszon, uppger Reuters.

Taiwans försvarsdepartement uppger att de kinesiska stridsflygplanen flög in i landets luftförsvarszon i flera omgångar under fredagen och lördagen, skriver BBC och Reuters.

Det var stridsflyg, kärnvapenkapabla bombflygplan, spaningsflygplan och ubåtsjaktflygplan. Det är den hittills största kinesiska manövern som landet har upplevt, enligt uppgifter i brittisk media.

De flög in i Taiwans så kallade Adiz (air defence identification zone).

En identifieringszon för luftförsvaret är ett område utanför ett lands territorium och nationella luftrum – men där utländska flygplan fortfarande identifieras, övervakas och kontrolleras för nationell säkerhet.

Hög beredskap

Taiwan skickade upp stridsflygplan för att varna de kinesiska flygplanen. Även luftvärnet sattes i högsta beredskap.

Det är inte första gången som Kina har gjort hotfulla militära manövrar mot Taiwan.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu fördömde Kinas militära operation och tweetade att Kina uppträtt hotfullt. Utrikesdepartementet skrev ”Kina gör inte ens låtsasursäkter längre”.

Den kinesiska manövern har fått västmakter att agera. Storbritannien lät nyligen örlogsfartyget HMS Richmond gå igenom Taiwansundet på vägen till Vietnam, den första sådana passagen sedan 2008, uppger TT.

Den kinesiska regeringen i Peking har ännu inte kommenterat den militära manövern.

Fakta om Taiwan

  • Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet.
  • I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder.
  • Sedan kinesiska nationalister tog makten över öriket 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser.
  • Källa: UI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.