Rök stiger ur krigsdrabbade Khartoum, Sudan, 23 juni 2023. Foto: AP/TT

40 civila dödade i flyganfall i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 40 civila har dödats i ett flyganfall i Darfur-regionen i krigshärjade Sudan på onsdagen, rapporterar en sjukhuskälla från staden Nyala, enligt AFP.

Den västra regionen Darfur – hem till en fjärdedel av Sudans befolkning – har upplevt några av de värsta striderna i det fem månader långa kriget mellan landets armé och den paramilitära gruppen RSF.

Enligt vårdpersonalen drabbade onsdagens dödliga flyganfall två marknader och ett antal av Nyalas stadsdelar.

Attacken kom en dag efter att 17 civila rapporterats döda i huvudstaden Khartoums systerstad Omdurman. Vittnen menar att det var RSF som utförde anfallet.

Det finns även uppgifter om att minst 51 personer dödades och ett dussintals skadades under söndagen, i luftangrepp mot södra Khartoum, enligt FN:s människorättschef Volker Turk.

Det finns inga tecken på att våldet kommer att avta i någon nära framtid, trots att de humanitära behoven hos miljoner ökar. Kriget har tvingat fler än fem miljoner människor att fly, inklusive en miljon som flytt över landsgränserna, enligt rapporter från FN.

Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om det som lett fram till oroligheterna i Sudan i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripåsom det som lett upp till oroligheterna i Sudan. Foto: AFP/TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.