En strand i Bombay, Indien, helt täckt av skräp som mestadels består av plast. Foto: TT

40 procent mer plast de tio kommande åren

Uppdaterad
Publicerad

Produktionen av plast kommer att öka med 40 procent de kommande tio åren. Trots att plast redan orsakar stora miljöproblem i exempelvis hav och sjöar runtom i världen, hindrar detta inte stora energiföretag som Exxon och Shell att investera miljardtals dollar i nya plastfabriker.

Över 180 miljarder dollar. Så mycket pengar har investerats i fabriker som producerar det råmaterial som används i produktionen av plastvaror sedan 2010. Stora energi- och oljeföretag, som till exempel Shell och Exxon, är några av dem som pumpar in pengar, skriver The Guardian.

Plastföroreningar stoppar inte produktionen

Enligt den amerikanska ideella naturskyddsorganisationen CIEL, Center for International Environmental Law, kommer dessa investeringar leda till en 40-procentig ökning av plastvaror de kommande 10 åren. 

– Detta sker precis då världen börjar inse att vi borde använda mycket mindre plast, säger Carroll Muffett, ordförande för CIEL. 

Lågt pris på råmaterial

Priset på det råmaterial som används vid plastproduktion har sjunkit i USA, med nästan två tredjedelar. Detta pekas ut som en bidragande faktor till de ökande investeringarna.

Dessa investeringar kommer ha katastrofala konsekvenser för miljön, menar Louise Edge, som arbetar med havsfrågor för brittiska Greenpeace. 

– Redan nu producerar vi mer engångsartiklar i plast än vi kan hantera. Bara de senaste 10 åren har vi producerat mer än vi har gjort under hela 1900-talet, säger hon till The Guardian.

Ökat tryck från Indien och Kina

I takt med att en ökande andel av människorna i till exempel Indien och Kina börjar komma upp i en högre levnadsstandard, kommer trycket på plastvaror endast att öka, menar Ulf Gedde, professor i polymera material på KTH. 

– De här företagen vet att det finns en marknad i dessa länder. Så länge de ser det kommer plastproduktionen att fortsätta att öka, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.