Nordkoreas ledare Kim Jung-un inspekterar ett apotek i Pyongyang, Nordkoreas huvudstad. Detta efter att han kritiserat myndigheter för att ha varit senfärdiga med att förse apotek med läkemedel i tid. Landets apotek har nu fått order om att hålla öppet dygnet runt. Foto: KCNA/EPA/TT

Kraftig ökning av covidfall i Nordkorea – närmare 670 000 smittade på två dagar

Uppdaterad
Publicerad

En ”feber” sprider sig snabbt i Nordkorea. Nu har Kim Jong-Un stängt ner nationen och kallat landets högt uppsatta chefer för hälso- och sjukvården till krismöte. Även militär ska sättas in för att dela ut medicin. 

– Ett samhälle där alla hjälps åt är kraftfullare än de senaste medicinska rönen, sa landets ledare Kim Jong-Un i helgen.

Nordkorea har tidigare påstått att landet klarat sig undan någon spridning av covid-19. Under måndagen och tisdagen bekräftar dock landet att ytterligare fjorton personer har avlidit och närmare 670 000 har smittats av en ”feber” som misstänks vara omikron-varianten av covid-19.

Nu sätter Nordkoreas ledare in militären för att bekämpa viruset.

Kritiserar landets sjukvård

I helgen höll Nordkoreas ledare och diktator Kim Jong-Un ett krismöte med landets högt uppsatta chefer för hälso- och sjukvården, samt militären.

Kim Jong-Un kritiserade under mötet den ”ansvarslösa” arbetsinställningen och organisationen av landets hälso- och sjukvård för den snabba spridningen av viruset.  

Militären sätts in 

Efter mötet gav Kim Jong-Un order till landets armé att dela ut läkemedel till befolkningen, skriver Reuters.

Han uppmanade nationen och militären att samarbeta.

– Ett samhälle där alla hjälps åt är kraftfullare än de senaste medicinska rönen, sa han under helgens möte.

Tackat nej till vaccin

Det är oklart vad för medicin som militären delar ut till folket. Nordkorea har tidigare tackat nej till coronavaccin från andra länder, inklusive från Kina.

Dessutom är det oklart hur många av ”feber”-fallen är kopplade till covid-19. Detta kan sannolikt inte heller uppges, då landets testkapacitet är extremt begränsad.

Utomstående experter bedömer dock att utbrottet kan vara värre än vad myndigheterna uppger. Total sägs runt 1,5 miljoner ha insjuknat och 56 ha avlidit sedan utbrottets start i slutet av april.

Nordkorea har via det internationella vaccinsamarbetet Covax fått flera erbjudanden om vaccin – både doser av Astra Zeneca och av kinesiska Sinovac.

Landet har dock tackat nej – troligtvis på grund av tveksamheter kring dess effektivitet och ovilja att acceptera övervakningskrav.

Nordkoreas vårdsystem beskrivs vara i sönderfall och sakna nödvändiga mediciner och utrustning. Landet saknar dessutom de kylanläggningar som krävs för både Pfizers och Modernas varianter.

Källa: AP/AFP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet