Foto: TT

44 nya misstänkta sexövergrepp av FN-personal – bara i år

Uppdaterad
Publicerad

FN har hittills i år fått in 44 nya fall där personer från deras egna fredsbevarande styrkor misstänks för sexuella övergrepp. Nästan alla ärenden handlar om utnyttjande av barn, meddelar FN i ett uttalande.

Det är bland FN:s fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken (CAR) som problemet är som störst.

Den nya dystra statistiken gör gällande att det fortfarande, bland FN-styrkor som jobbar fredsbevarande, misstänks finnas personer som våldtar och sexuellt utnyttjar barn.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mörk skugga sedan FN-svenskens larm

Problemet har kastat en mörk skugga över FN:s fredsbevarande verksamhet ända sedan svenske FN-diplomaten Anders Kompass slog larm 2014.

Då blottlades en del av problematiken efter att Kompass överlämnat en rapport om situationen på ett flyktingläger i CAR till franska åklagare.

I rapporten beskrevs hur flera barn våldtagits och tvingats till sexuella handlingar. Brott som ska ha begåtts av medlemmar som ingick i den av Frankrike ledda fredsbevarande styrkan i landet.

Kompass anklagades av FN för att ha missbrukat sin tjänsteställning och stängdes av. Tre olika utredningar har friat honom.

I mars i år kom agerandet från FN. Säkerhetsrådet antog då en resolution om att hela fredsbevarande styrkor ska skickas hem om det finns bevis för att soldater har begått sexuella övergrepp.

Nu skulle man ta tag i problemet på allvar, och resolutionen blev historisk eftersom att det var första gången som FN:s säkerhetsråd godkänt åtgärder med anledning av det ökade antalet anklagelser mot de fredsbevarande styrkorna.

35 fall med misstänkta soldater

Men de nya siffrorna visar snarare på att utvecklingen bland FN:s fredsbevarande styrkor går åt fel håll.

Av de totalt 44 fall som kommit in hittills i år, rörande misstänkar om sexuella utnyttjanden och våldtäkter, är 35 stycken riktade specifikt mot FN:s militära personal.

FN har i dag totalt 105.000 personer anställda i sina fredsbevarande styrkor runtom i världen, främst i afrikanska länder. Man finns på 16 så kallade hotspots, och dessutom på politiska uppdrag i Afghanistan, Irak och Somalia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet