Familjemedlemmar och boende i området bär kistan med en av de 49 pojkar som drunknade i helgens båtolycka i sjön Tanda Dam några mil söder om den pakistanska storstaden Peshawar. Foto: TT

49 pojkar döda i pakistansk båtolycka

Uppdaterad
Publicerad

En båtolycka i Pakistan i helgen har krävt minst 51 liv, enligt polisen. 49 av dem var pojkar i åldern 7 till 14 år.

Båten kapsejsade i sjön Tanda Dam några mil söder om storstaden Peshawar på söndagen. Ombord fanns elever från en madrassa, en islamsk skola.

Dagsturen på den natursköna sjön slutade i katastrof. Förutom de 49 eleverna har en lärare och en besättningsmedlem bärgats av dykare i det iskalla vattnet, berättar en polistalesperson för AFP.

Fyra elever och en lärare räddades.

– Jag fastnade under båten, säger den elvaårige överlevaren Muhammad Mustafa från sjukhuset.

– Min sjal och tröja tyngde ner mig, så jag tog av dem.

– Vattnet var extremt kallt och min kropp domnade bort. Jag trodde att jag skulle svimma när en man som hade något uppblåsbart räddade mig, säger Muhammad Mustafa.

Muhammad Umar, som säljer te vid en utflyktsplats med vy över det populära turistmålet, berättar om dussintals föräldrar och anhöriga som samlades där.

– Varje gång en kropp togs omhand hoppade de på dykaren för att se om det var deras son. Och varje gång hörde vi skrik av smärta och ångest, berättar han för AFP.

Enligt polisens talesperson Fazal Naeem var båten överlastad. Kapaciteten låg på 20–25 personer.

Sjön Tanda Dam ligger cirka fem kilometer från skolan som erbjuder gratis religiös utbildning i i Kohat i norra Pakistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.