50 år sedan Che Guevara dödades i Bolivia

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det 50 år sedan ikonen Che Guevara sköts till döds i Bolivia, SVT gräver i arkivet och hittar ett reportage från likvakan i oktober 1967.

Det är efter att Che Guevara tillsammans med Fidel Castro genomför en revolution på Kuba, som ”Che” drömmer att utöka den socialistiska revolutionen till resten av världen. Efter ett misslyckat försök att utbilda en vänstergerilla i Kongo vänder Guevara sin rörelse mot Bolivia.

Men gerillatruppen lyckades aldrig att värva förtroendet hos det fattiga folket på landsbygden. Guevara får inte heller det stöd han förväntat sig av det kommunistiska partiet i Bolivia. I Oktober 1967 lyckas armen med hjälp från amerikanska CIA omringa Che Guvara och hans mannar i närheten av byn La Higuera i västra Bolivia. Efter en kort eldstrid där Guevara skottskadas i benet tvingas han att ge upp och överlämna sig till sina fiender.

Kroppen grävs upp

Guevara fängslas under natten i en skolbyggnad men avrättas dagen efter. Regeringen som är oroliga att ”Che” kommer att bli en martyr för sina anhängare beslutar att begrava kroppen på en hemligt plats i Bolivia. Inte förrän 1997 grävs kroppen upp och förs till Kuba, där man begraver Ernesto Che Guevaras kvarlevor i staden Santa Clara.  

”Che” är ett ord som i Sydamerika användas i flera olika sammanhang. Tillexempel kan ordet användas i stället för ”kompis” eller som en uppmaning likt ”hörru”. Ernesto Guevara de la Serna fick smeknamnet efter en tid i Guatemala.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer