51 gripna i norsk pedofilhärva

Uppdaterad
Publicerad

Norsk polis har gripit 51 personer som misstänks för sexuella övergrepp mot barn. – Fallen omfattar barn i alla åldrar, även spädbarn, säger Hilde Reikrås som leder polisens operation.

Operation ”Darkroom” är den insats som polisen satt in för att kunna gripa misstänkta pedofiler som utfört övergrepp mot barn.

– Totalt är 51 personer misstänkta, åtalade eller dömda i det här ärendet, säger Hilde Reikrås som leder polisens operation ”Darkroom” till NRK.

Övergrepp mot sina egna barn

Alla gripna är män, uppger polisen, och vissa är misstänka på en nivå som kan ge fängelse upp till 15 år.

Polisen uppger att det bland männen finns misstanke om konsumtion av sexuella övergrepp mot djur, videoinspelningar och direktstreaming av sexuella övergrepp. En man i 20-års åldern misstänks för övergrepp mot 18 barn, och en annan misstänks ha chattat om övergrepp mot sina egna barn.

– En av de anklagade hade en gravid sambo. I en chatt med andra planerade och beskrev man de sexuella övergrepp man skulle begå mot spädbarnet när det var fött. Samtidigt delade man övergreppsmaterial av småbarn och onanerade, säger polisen vid en presskonferens i Bergen.

Misstänkt svensk

Carolina Ikeus, presstalesperson på NOA, polisens nationella operativa avdelning säger sig inte ha hört om någon svensk utredning kopplad till operation ”Darkroom”. Men enligt norsk polis ska det finnas en svensk bland de misstänkta i nätverket.

– Vi är inte färdiga med utredningen. Men så här långt har vi hittat en svensk person som misstänks vara inblandad, säger motsvarande förundersökningsledaren Janne Ringset Heltne till SVT Nyheter.

Började med en anmälan

Operationen inleddes 2015, då polisen i det norska distriktet Bergen fick in en anmälan om en 22-årig man som anmälts för sexuella övergrepp på en 14-årig flicka.

Polisen gjorde då husrannsakningar, där de fann kopplingar till ett stort nätverk med män i flera norska städer. Även två norska politiker ska finnas bland de inblandade, uppger NRK.

Kontaktade barn

Nätverket ska ha hållit till på Darknet, ett krypterat alternativt nätverk, där de delat barnpornografiskt material, chattat och överlag visat ett stort intresse för barn. Männen ska även ha kontaktat barn, och genom komplimanger försökt få dem att göra som männen ville.

Polisen har beslagtagit 150 terabyte med material som skildrar flera olika former av övergrepp mot barn, skriver NRK. Detta är det största beslaget i norsk historia, uppger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.