Mer än 600 personer har gripits. En av dem är aktivisten pastor Evan Mawarire, känd motståndare till den förre presidenten Robert Mugabe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

68 skottskadade i Zimbabwe

Publicerad

I den senaste veckans oroligheter i Zimbabwe har 68 människor skottskadats. Flera personer har dött sedan protester mot kraftigt höjda bensinpriser bröt ut.
– Polisen går dörr till dörr och misshandlar människor, säger människorättsaktivisten Ben Freeth till SVT Nyheter.

Skräcken sprider sig i huvudstaden Harare. Enligt en grupp läkare har 68 människor behandlats för skottskador de senaste dagarna. Av dem har 17 tvingats genomgå akuta operationer.

Landets militär har satts in för att stävja protesterna och säkerhetstjänsten har slagit till mot misstänkta demonstranters hem.

Mer än 600 personer har gripits. En av dem är aktivisten pastor Evan Mawarire, känd motståndare till den förre presidenten Robert Mugabe.

– Det är fruktansvärt. Vi trodde vi hade ett nytt land och en ny tid, säger Mawarire till reportrar som samlats vid rättssalen i Harare.

”Våld och skräck”

Mawarire greps under gårdagen misstänkt för att ha uppmanat till våldsamheter, enligt hans advokat. Han riskerar uppemot 20 års fängelse om han döms.

Ben Freeth är på plats vid domstolen för att visa sitt stöd till Mawarire.

– De har gripit Mawarire, trots att de vet att han är oskydlig. Regeringen känner att de hänger löst och svarar med det en polisstat gör: våld och skräck.

Internet nedstängt

Internet är nedstängt sedan flera dagar i Zimbabwe, troligtvis för att inte protester ska kunna arrangeras. Sedan i början av veckan strejkar stora delar av Zimbabwes offentliga sektor mot de höjda bensinpriserna.

I måndags chockhöjde regeringen bensinpriserna till mer än det dubbla, från 12 kronor per liter till över 27 kronor per liter.

– Det finns bara en bensinstation som är öppen i Harare och den använder bara polis och militär, säger Ben Freeth.

Kollapsad ekonomi

Zimbabwe lider av en kollapsad ekonomi och en akut brist på kontanter. Landets långsittande president tvingades bort från sin post i en kupp i november 2017. Landet fick en ny president i Emmerson Mnangagwa, men regeringspartiet Zanu PF sitter fortfarande vid makten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.