8-åriga Lalita Kumari sliter i indisk glimmergruva. Foto: SVT

8-åriga Lalita riskerar livet i Indiens glimmergruvor

Uppdaterad
Publicerad

En viktig ingrediens i det alltmer populära mineralsminket utvinns av barn i indiska gruvor.
Det handlar om glimmer som ger sminkprodukter som puder och ögonskugga lyster, medan barnen som jobbar i de illegala gruvorna riskerar livet och missar skolgången.

8-åriga Lalita Kumari drömmer om att få gå i skolan. I stället tillbringar hon dagarna med att hacka fram glimmer i en nedlagd gruva i delstaten Jharkhand i östra Indien. Lalitas ansikte är täckt av damm och hennes fingrar av blåsor. Hon har jobbat i gruvan sedan hon var fyra år.

– Jag kommer klockan nio på morgonen och går hem fem på eftermiddagen. Oftast lyckas jag fylla tre brickor med glimmer, säger Lalita Kumari.

Det är ett hårt och farligt arbete. Det finns ormar och skorpioner i gruvorna, och många barn får sticksår av hackorna och luftvägsproblem som bronkit och astma.

Frivilligorganisationer försöker övertala föräldrarna att låta barnen gå i skolan, men det är svårt när fattigdomen är så utbredd. 

Stor efterfrågan

Glimmer är en ljusreflekterande mineral och den används i pulveriserad form i många olika mineralsminkprodukter, som ögonskugga och läppstift.

De senaste åren har mineralsminket exploderat på marknaden. I takt med att allt fler konsumenter vill ha naturligt smink utan kemikalier ökar också efterfrågan på den viktiga ingrediensen.

Indien står för 60 procent av världens glimmerproduktion, men det mesta som exporteras därifrån kommer från illegala glimmergruvor.

Officiellt producerar Indien 15.000 ton glimmer per år. Ändå exporterade landet mer än 130.000 ton glimmer åren 2011-2012.

”Kan inte förhindra att barnen jobbar”

Delstatsregeringen i Jharkhand stängde nästan alla glimmergruvor för 20 år sen av miljöskäl.

Men i dag tros omkring 5.000 barn jobba i de illegala gruvorna, och mellanhänderna är många.

– Vi kan inte förhindra att barnen jobbar i de nedlagda glimmergruvorna, säger underleverantören Dietrich Kebschull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer