Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En drönarattack från den nigerianska militären riktades av misstag mot ett religiöst firande i delstaten Kaduna. Hör Johan Ripås om attacken. Foto: SVT/AP

85 civila dödade i Nigeria i felriktad drönarattack

Uppdaterad
Publicerad

85 personer har bekräftats döda i en drönarattack från det nigerianska flygvapnet. Händelsen är den senaste i en rad av missriktade attacker i Nigeria där 400 oskyldiga dödats i felriktad flyganfall sedan 2017.

Attacken skedde i söndags kväll i byn Tudun Biri i delstaten Kaduna vid ett högtidsfirande för troende muslimer, rapporterar AP.

Militären trodde att man attackerade terrorister och rebeller men istället träffades människor som deltog i religiösa festligheter i nordvästra Nigeria. Drönarna var på jakt efter en av de väpnade grupper i området, som Nigeria haft stora problem med under flera år, och av någon anledning misstogs högtidsfirarna för dem.

Militären har tagit på sig händelsen och erkänt att människorna som träffades inte var måltavlorna.

– 85 döda kroppar har hittills begravts medan en eftersökningar fortfarande pågår, sade räddningsmyndigheten Nema i ett uttalande .

Bland de döda fanns flera äldre och barn. Minst 66 personer ska också ha skadats. En försvarsrepresentant säger i ett uttalande att det är vanligt att terrorister medvetet placerar sig mitt bland där civilbefolkningen lever och verkar.

Upprepade felriktade anfall mot civila

Arméns misstag är tyvärr inte det första. I januari dödades 39 civila i en liknande attack från militären mot en by i delstaten Nasarawa. Enligt nyhetsbyrån AP har cirka 400 civila dödats i flyganfall som militären säger sig ha varit ämnade för väpnade grupper sedan 2017.

– Förekomsten av felriktade flyganfall håller på att bli en oroande dimension i landet, säger oppositionspolitikern och Nigerias tidigare vice president Atiku Abubakar.

Nigerias president Bola Ahmed Tinubu har beordrat en utredning om de återkommande militära misstagen i konfliktzonen, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.