Foto: TT

Över 270 döda efter bombdåd i Mogadishu

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda efter gårdagens bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit till 276, rapporterar AP. Det är den värsta attacken av sitt slag i Somalias historia. Presidenten har utlyst landssorg efter attackerna, som hör till de dödligaste på många år.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter bombdåden, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger premiärminister Hassan Ali Khaire.

SVT:s utrikeskorrespondent Claes J B Löfgren har vid flera tillfällen rapporterat från Somalia, och befann sig i landet senast i april i år.

– Det här är fruktansvärda nyheter. Jag har själv bott på ett hotell som ligger 500 meter från det drabbade hotellet. Men det här är ju utan motstycke, det här är den största bomben i Somalias historia.

– När man tar in på ett hotell i Mogadishu så går man ju runt och tittar ”var skulle jag kunna fly någonstans”, i det här fallet hade det inte spelat någon roll eftersom hela hotellet utplånades, säger han.

Myndigheterna pekar ut al-Shabaab

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

– Det finns egentligen inga andra alternativ. Det är al-Shabab som har utfört den här typen av dåd tidigare. Teoretiskt skulle man kunna tänka sig att det finns andra grupper som vill destabilisera regeringen och deras försök att normalisera läget i landet. Men allt pekar på att det är al-Shabab, säger Claes J B Löfgren.

– Det har varit en rad sådana här attacker mot hotell och även mot regeringsbyggnader. Målet är utlänningar men även somaliska politiker och militärer. Det här är ett stort bakslag för regeringen, säger han.

Dödssiffran steg under dagen dramatiskt, från initiala rapporter om ett 20-tal döda till 276, under söndagskvällen, vilket gör bombdåden till de dödligaste någonsin.

Ytterligare tiotals människor vårdas med skador efter explosionerna, som inträffade med ett par timmars mellanrum i olika delar av staden, uppger sjukhus- och säkerhetskällor.

Tre dagars landssorg

President Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg och sällade sig till de tusentals människor som bidrog genom att donera blod.

Det första bombdådet inträffade i hjärtat av Mogadishu, när en lastbil med sprängmedel exploderade i en korsning nära ett hotell, som i stort sett totalförstördes.

Ögonvittnen, liksom informationsministern Omar, beskriver explosionen som den kraftigaste i huvudstaden någonsin. Två timmar senare inträffade även en explosion i stadsdelen Medina.

Se hela direktsändningen i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.