En indisk man vårdas på sjukhus efter att han konsumerat förorenad hembränd sprit. Foto: BIJU BORO/TT

Över 150 döda av hembränd sprit i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 150 personer har dött och över 200 personer vårdas på sjukhus efter att de konsumerat förorenad hembränd sprit, enligt CNN. De drabbade uppges vara arbetare på teplantager i delstaten Assam. Det är andra fallet av massdöd på kort tid då indier druckit giftig hembränd alkohol.

Offren har konsumerat giftig ”moonshine”, en sorts hemmagjord alkohol som inte är godkänd av myndigheterna. Den är mycket billigare än den godkända och licensierade alkoholen i Indien.

Enligt myndigheterna i delstaten Assam i nordöstra Indien har misstänkta gripits av polis, skriver CNN.

– Vi har gripit två personer, men vi utreder fortfarande deras roll, sa polisen Partha Pratim Saikia i staden Golaghat.

De första fallen rapporterades på torsdagskvällen. De uppges vara arbetare på teplantager. Minst 150personer har avlidit och över 200 vårdas på sjukhus.

– Det är fall av alkoholförgiftning som har drabbat några teplantager och byar i närheten, sa tjänstemannen Manoj Baruah i staden Jorhat i Assam som också drabbats av förgiftningarna.

Människor fortsätter att anlända till sjukhuset i Jorhat för att få behandling. Extra personal har kallats in för att behandla patienterna.

”Kris”

– Läkare från andra närbelägna städer och studenter från medicinutbildningar har kallats in för att ta itu med krisen, sa delstaten Assams hälsominister Himanta Biswa Sarma, enligt Reuters.

Massdöden i i delstaten Assam är den senaste i Indien som under lång tid försökt bekämpa försäljningen av hembränd sprit, som är den sprit fattiga har råd att köpa.

Tidigare i februari dog 80 personer i delstaterna Uttar Pradesh och Uttarakhand efter att de konsumerat ”olaglig alkohol”, enligt myndigheterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.