Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet där president Emmanuel Macron berättar varför förbudet mot plagget i skolan har införts.

Förbud mot att bära abaya i skolan splittrar Frankrike

Publicerad

I juli införde Frankrike ett förbud mot att bära abaya i skolan. Men är abayan ett religiöst plagg? Förbudet ska nu prövas av franska konstitutionsrådet.

Bland det första Frankrikes nya utbildningsminister Gabriel Attal gjorde när han tillträdde var att införa ett förbud mot att bära abaya i skolan. Abaya är en löst sittande klänning som ofta bärs av muslimer. Förbudet gör att Frankrike nu har hårdare klädkoder än många andra länder. Religiösa symboler och huvudbonader är förbjudna i franska skolor sedan länge. Det är också förbjudet att täcka ansiktet i det offentliga.

Diskriminering att förbjuda abaya

Abayaförbudet har dock skapat debatt i Frankrike. Den har ingenting med religion att göra, abayan är att jämföra med en vanlig klänning, menar kritiker. Att förbjuda den, men inte andra klänningar, är därför att betrakta som diskriminering. President Emmanuel Macron menar att det hela är en rättvisefråga. Frågan ska nu prövas av konstitutionsrådet.

Se klippet där president Emmanuel Macron berättar varför förbudet har införts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.