Abbigail tog vaccin – vann en miljon dollar

Publicerad

Ohios första vaccinmiljonär har presenterats. 22-åriga Abbigail Bugenske från Silverton blev den första att vinna drygt en miljon dollar för att hon låtit vaccinera sig.

– Jag såg på mobilen att folk började skicka meddelanden, det var nog då jag fattade att jag vunnit, säger Abbigail Bugenske.

Bugenske blev den första av sammanlagt fem personer som vinner motsvarande nära tio miljoner kronor i Ohios vaccinlotteri, där alla som tar minst en dos deltar.

I samma lotteri vann en 14-årig pojke ett stipendium som ger honom fria studier och fritt boende under fyra år vid i stort sett valfritt universitet, rapporterar lokala medier.

– Att få ringa någon och berätta att de vunnit en miljon är häftigt, säger guvernören Mike DeWine.

Vaccinering ökade i Ohio

I Ohio ser initiativet ut att ha fått fler invånare att ta vaccinet. Första veckan efter det att miljonlotteriet presenterats ökade vaccineringarna med en tredjedel mot veckan före.

Liknande incitament har införts i bland annat Colorado, New York och Oregon och på torsdagen blev Kalifornien senast ut i USA att locka vaccintvekare med potentiella miljonvinster.

Landet har brottats med att försöka övertyga delar av befolkningen med en skeptisk inställning till att vaccinera sig. Fenomenet är bland annat utbrett bland unga och på landsbygden, vilket fått president Joe Biden att markera.

– Många unga, särskilt de i 20- och 30-årsåldern, tror att de inte behöver vaccinet. Låt mig vara helt tydlig: Ni behöver vaccinera er, sa Biden i början av maj, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.