Abortmotståndare demonstrerade utanför Nordirlands regionala parlament Stormont på måndagen. Foto: PAUL FAITH/TT

Nu är abort lagligt i Nordirland

Uppdaterad
Publicerad

Nordirlands abortförbud från 1861 är historia. Nya reformer ska nu göra både aborter och samkönade äktenskap lagligt.

– Sexualpolitiskt för Europa är det här jättestort, två reformer på en dag på en plats som varit bortglömd länge i relation till dessa utmaningar, säger Emilie Weiderud, som är engagerad i aborträttsrörelsen.

Abort har endast varit tillåtet i Nordirland om det funnits fara för den gravida kvinnans liv eller hennes mentala hälsa.

En av dem som nekades abort och som kampanjat för att det ska tillåtas är Ashleigh Topley. 2013, när Topley var gravid i vecka 20, fick hon veta att hennes barn inte skulle överleva utanför livmodern. 

– Att nekas ett avslut och att sedan tvingas utstå 15 veckor då jag önskade att min mycket efterlängtade dotters hjärta skulle sluta slå, att vänta på att graviditeten skulle avslutas naturligt, det kan inte beskrivas som någonting annat än tortyr, säger hon i ett uttalande.

”DUP: Skamfull dag”

Nordirland har stått utan regering sedan 2017. Den nya lagstiftningen som nu ska komma att gälla kommer i stället från den brittiska regeringen. Man vill att Nordirlands lagar i frågorna ska vara i linje med övriga Storbritanniens.

I ett sista försök att stoppa reformerna samlades på måndagen ledamöter i Nordirlands regionala parlament Stormont för första gången sedan januari 2017. Men då alla partier inte fanns representerade kunde man inte bilda en ny regering och därmed inte blockera lagen. Unionistpartiet DUP:s ledare sa att det var en ”skamfull dag”.

Att en abortpatient eller vårdgivare inte längre kan straffas är den stora förändringen i dag, säger Emilie Weiderud som tidigare bott i Nordirland i åtta år och är engagerad i aborträttsrörelsen.

– Nu måste vården i Nordirland förhålla sig till de här reglerna. Från i dag måste man skicka vidare information om vart man kan vända sig för abort i England. Nu kan kvinnorna få resan och sjukvården betald. Något som tidigare gjorts i det tysta och med stort stigma.

”Exporterat problemet till England”

En stor utmaning blir nu att planera hur abortvården ska se ut och säkerställa god vård. Riktlinjer för hur den ska se ut ska vara klara och godkända i mars 2020, enligt det brittiska parlamentet.

– Man har ju exporterat problemet till England i flera årtionden på kvinnors bekostnad. Nu handlar det om att skapa en egen vård, skapa en praktisk tillgång för folk och arbeta med normförändringar, säger Emilie Weiderud.

Lagen om samkönade äktenskap träder i kraft i januari 2020, rapporterar BBC.

RFSU:s förbundsordförande Hans Linde beskriver nyheten om reformerna som en seger. 

– Det är en enorm seger, att de både legaliserar abort och samkönade äktenskap. Det är resultat av många år av politiskt arbete av organisationer och aktivister. Man ska komma ihåg att de fram till nu har haft den hårdaste lagstiftningen mot aborter tillsammans med Malta i Europa, så det är ett stort steg framåt.

Nordirland och aborter

  • 1967 kom ”Abortion act” som gav mer liberala abortlagar i England, Skottland och Wales och som tillät abort till vecka 24. Nordirland omfattades inte av den lagen och har framtill nu haft en abortlag som kom till 1861.
  • Det har varit förbjudet att göra abort förutom om kvinnans liv eller mentala hälsa hotas. Den som gör abort av andra skäl har riskerat fängelsestraff, i värsta fall på livstid.
  • Under 2017/2018 genomfördes 12 aborter på sjukhus i Nordirland
  • Under 2018 reste 1053 kvinnor till England från Nordirland för att göra en abort som bekostades av Storbritannien. Det har Storbritannien gjort sen 2017.
  • Riktlinjer för abortvård i Nordirland väntas vara klara och godkända i mars 2020, och lagen om samkönade äktenskap träder i kraft i januari 2020, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.