Wyomings republikanske guvernör Mark Gordon. Foto: Michael Cummo/The Wyoming Tribune Eagle /AP/TT

Abortpiller förbjuds i Wyoming

Uppdaterad
Publicerad

Wyomings republikanske guvernör Mark Gordon undertecknade på fredagen ett lagförslag om att förbjuda abortpiller. Delstaten blir därmed först med ett riktat förbud.

Förslaget innebär att det blir olagligt att skriva ut, distribuera, sälja eller använda något läkemedel i syfte att själv göra abort eller hjälpa någon annan att göra det. Så kallade dagen efter-piller omfattas inte av förbudet.

Brott mot lagen blir straffbart med upp till sex månaders fängelse och böter på upp till motsvarande omkring 95 000 kronor. Förbudet är tänkt att träda i kraft den 1 juli, men kan försenas om lagförslaget hamnar i domstol.

Medicinska aborter är den vanligaste formen av abort i USA. Wyoming blir den första delstaten att införa ett totalförbud som gäller just abortpiller.Femton delstater har redan infört regelverk som begränsar tillgången till mediciner som används vid medicinska aborter. Tretton delstater har förbjudit alla former av abort, utan undantag för graviditeter som sker till följd av våldtäkt eller incest.

Sedan USA:s högsta domstol i fjol rev upp prejudikatet kallat Roe mot Wade, som i praktiken garanterade amerikanska kvinnor rätten till abort, har en rad delstater skärpt sina lagar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter att högsta domstolen i USA i juni i år fattat beslut om att häva den historiska domen Roe mot Wade från 1973 har flera delstater stärkt eller upphävt abortskyddet på egen hand. Foto: SVT/Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.